Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντάς την ως «άνθρακες το θησαυρό».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση…

 

του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως μπορεί κάποιοι να περίμεναν, «εμείς δεν περιμέναμε» απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον εργαζόμενο λαό και την ελληνική κοινωνία και αντ» αυτού, ο πρωθυπουργός «είπε αυτό που λέει εδώ και δύο μήνες «ελάτε στο Μέγαρο Μαξίμου να συζητήσουμε πάνω στο σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση».

Αν ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, θα μπορούσε να πει «αφήστε την πρότασή μας στην άκρη, ελάτε να συζητήσουμε πάνω σε 1-2 ζητήματα» και από κει και πέρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα μπλόκα των αγροτών, να αποφάσιζαν μέσα από τις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες τους, τι θα έκαναν. Άρα μιλάμε για κοροϊδία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας διατύπωσε την άποψη του ΚΚΕ ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, «δεν παίρνει ούτε τροποποιήσεις ούτε επιμέρους βελτιώσεις και πρέπει να αποσυρθεί ολοκληρωτικά».

Χαρακτήρισε ως «την πιο άθλια προπαγάνδα των ημερών» τα περί «υποκινούμενων αγώνων», και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι θέλει να αποσείσει τις ευθύνες που βρίσκονται στη δική της πολιτική και στην πολιτική του κουαρτέτου, της ΕΕ και των άλλων εταίρων της και να τις ρίξει στους εργαζόμενους.

«Το ότι η κυβέρνηση ρίχνει την μπάλα στη διαπλοκή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όλα αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά είναι το πρόσχημα, για επικοινωνιακούς λόγους, να φύγει από την ουσία των προβλημάτων που διεκδικούν οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και να μετατοπίσει την υπόθεση κάπου αλλού», προσέθεσε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σαφώς για το τι θα κάνει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και τα αντιλαϊκά μέτρα, καθώς και με το φορολογικό.

Επίσης την κάλεσε «να λύσει μια σειρά ζητήματα ή να προωθήσει ζητήματα, τα οποία όχι μόνο τα ανακυκλώνει επικίνδυνα, αλλά και οδηγείται σε πολιτικές, σε στάσεις οι οποίες δημιουργούν νέα προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα το προσφυγικό».

Απέρριψε την άποψη ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού, είναι πρόβλημα βιωσιμότητας, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση στηριζόταν σε αυτά που πλήρωνε ο εργαζόμενος.

Επισήμανε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε και γιατί δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις του το κράτος και η πλειοψηφία της μεγαλοεργοδοσίας, αλλά και από το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων.

«Το ασφαλιστικό μπορεί να λυθεί σωστά και οριστικά μόνο σε συνθήκες που θα υλοποιείται η πολιτική πρόταση που έχει το ΚΚΕ, όπου θα είναι κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θα υπάρχει κεντρικό σχέδιο, επιστημονικά οργανωμένο για την κατανομή των πόρων, για την κατανομή του εργατικού δυναμικού σε όλη τη χώρα, για την ανάπτυξη αυτών των παραγωγικών δυνατοτήτων και να μπορεί να υπάρχουν και κοινωνικές παροχές δημόσιες, δωρεάν όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την στάση αποδοχής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή υπό προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ, επισήμανε κατ» αρχήν το ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», προσθέτοντας «αν ισχύει αυτό, δεν ξέρω τι της απάντησε ο πρωθυπουργός ή αν της έδωσε κάποια απάντηση σε αυτό, διότι η καγκελάριος ξέρει πολύ καλά τι λέει για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, στο Αιγαίο κ.λπ.».

«Οι «λεπτομέρειες» για την τουρκική πολιτική, είναι το γκριζάρισμα των ζωνών σε όλο το Αιγαίο, ήδη αυτό φάνηκε σήμερα με την ανταπάντησή της, με τη NOTAM που έστειλε μετά την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί. Η Τουρκία απάντησε με ΝΟΤΑΜ και αυτό προδιαγράφει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Η τουρκική πολιτική, ως βασική της αρχή, ως επιδίωξη έχει τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι επιδίωξη της τουρκικής πολιτικής είναι η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς δεν αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας – «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και αυτό το ξέρουν» είπε και υπενθύμισε ότι «και το ΝΑΤΟ απ» τη μεριά του δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη-μέλη του».

«Άρα μιλάμε για μια επικίνδυνη εξέλιξη, στην ουσία να το πω καθαρά, νομιμοποιείται η συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Νομιμοποιείται η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, νομιμοποιείται το γκριζάρισμα των ζωνών και η μη αναγνώριση σε μια σειρά νησιά και βραχονησίδες ότι αποτελούν ελληνικό έδαφος, που είναι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής και σε αυτό τώρα εμπλέκεται και η Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της, απ» ό,τι μαθαίνουμε, παρότι βάζει τους γνωστούς αστερίσκους κάθε φορά. Αυτά δε, γίνονται στο χώρο που λέγεται Αιγαίο», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, είπε ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν την κυβερνητική πλειοψηφία», προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση «δεν έχει τους 153», οι άλλες δύο εκδοχές είναι είτε να προσπαθήσει να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα με άλλα κόμματα ή, η δεύτερη εκδοχή, τμήματα κομμάτων, είτε, αν δεν επιλεγούν ή δεν προκύψουν αυτές οι εκδοχές, τότε η τρίτη εκδοχή είναι η προσφυγή στις κάλπες.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese