Κάλεσμα στους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας… ότι υπάρχουν «σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων», απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε, μάλιστα, τα περιθώρια στα οποία μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις, αναφερόμενος στις εισφορές, στη μεταβατικότητα των διατάξεων, αλλά και σε γενικότερα θέματα που αφορούν στην προστασία του εισοδήματός τους, ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι υπουργοί αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή διάλογο. Αρκεί να έρθουν σε διάλογο, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για το ασφαλιστικό
Παράλληλα, έκλεισε μάλιστα το μάτι και στις άλλες επαγγελματικές τάξεις που θίγονται από το Ασφαλιστικό, όπως οι ελεύθερους επαγγελματίες. Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης, υποστήριξε πως μοιράζει το βάρος των ασθενέστερων στα ψηλά και μεσαία εισοδήματα, κάτι που -όπως παραδέχθηκε- «σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε». Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες να αναλογιστούν και να συγκρίνουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν σήμερα για άλλους λόγους να εκμεταλλευτούν την αγωνία των αγροτών για ρυθμίσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη βελτίωση του εισοδήματός τους» εξήγησε και προσέθεσε: «Τους καλώ να σκεφτούν ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με ασφαλιστικές εισφορές, ενώ εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις των αγροτών».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους αγρότες να σκεφθούν «γιατί άραγε τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα τους αποθεώνουν, όταν μόλις λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν. Δεν τους αγάπησαν ξαφνικά. Συνδέονται με σκοπιμότητες, με την αγωνία τους να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια επιχειρήσεων ΜΜΕ, να μη συνεχιστεί ο έλεγχος με μεγαλοκαταθέτες σε λίστες του εξωτερικού».

Για τα κέντρα υποδοχής
«Η Ελλάδα έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ»», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, αλλά και στην επίσκεψη στο Ιράν, για την οποία τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε πως «η χώρα μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης: σε μια χώρα-γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής».

Για τις διαπραγματεύσεις
«Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση», είπε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες της κυβέρνησης και τόνισε ότι τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών. «Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, υποστήριξε πως «η πρόταση της κυβέρνησης τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι” αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς», σημειώνοντας ότι «αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν». Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, επισήμανε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς», για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή, «που προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.

Για τη διαπλοκή
«Συνιστά θεσμική εκτροπή η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. «Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι «αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις».

Σημείωσε, επίσης, ότι «με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας. Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese