Ένα μεγαλοπρεπές “άδειασμα” στην Α.Μέρκελ και στον Α.Νταβούτογλου….

επιφύλαξε το ΝΑΤΟ μετά τις δηλώσεις τους περί εμπλοκής της Συμμαχίας στον έλεγχο των προσφυγικών ροών.  

Στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν αρέσουν οι εκπλήξεις και για αυτό το λόγο αντέδρασαν στην πρόταση της Γερμανίας και της Τουρκίας για να αναλάβουν ρόλο στην προσφυγική κρίση με περιπολίες στο Αιγαίο για τον εντοπισμό και την «αναχαίτιση» των δουλεμπόρων στο Αιγαίο.   Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, το ΝΑΤΟ αντέδρασε στην πρόταση της Γερμανίας και της Τουρκίας να συζητηθεί στη σύνοδο των χωρών της συμμαχίας, που έχει βασικά θέματα τις «εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, την απειλή της Ρωσίας, την Γεωργία και τις αμυντικές δαπάνες».

  Το θέμα προέκυψε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης είπε ότι η Τουρκία και η Γερμανία, αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος, θα προτείνουν από κοινού την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.   «Αναρωτιέμαι ποιο είναι το περίγραμμα αυτής της πρότασης και γιατί το ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «αυτή δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ».  

Άλλη πηγή του ΝΑΤΟ, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει νομική εντολή ούτε το πλαίσιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.   Η επίσημη αντίδραση του ΝΑΤΟ, λέει το Politico, ήταν ευγενική και προσεκτική.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese