«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα…
και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε εκπομπή  χαρακτηρίζοντας μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε, ωστόσο, πως θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, για παράδειγμα 50.000 άνθρωποι, όπως ανέφερε.

«Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό», τόνισε και πρόσθεσε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως πόλεμο που δίνει με συνέπεια η χώρα μας το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία, προσφέροντας δουλειές στους μετανάστες, λειτούργησε σαν παράγοντας έλξης των προσφύγων.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει εγείρει στην Κω η δημιουργία του hot spot, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hot spot ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο».

Σε ό,τι αφορά στο hot spot στα Διαβατά, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διερεύνησης και ελέγχου των χώρων που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή, και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, η οποία έχει αναληφθεί, όπως είπε, και διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως την ημερομηνία που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει ένα νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αναζητούντες άσυλο προκειμένου έτσι να γίνει ακόμα πιο εύκολο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι βελτιώσεις που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα αναμένεται να περιγράφονται σε μια λίστα που θα δώσει στη δημοσιότητα η Κομισιόν σήμερα. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις σύμφωνα με τους FT θα είναι και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα επανενεργοποιηθεί για την Ελλάδα η συνθήκη του Δουβλίνου που αναφέρεται στην απέλαση όσων ζητουν άσυλο στην χώρα υποδοχής.

Όπως παρατηρούν οι FT οι απελάσεις στην Ελλάδα έχουν πρακτικά απαγορευθεί από το 2011 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα «ήταν ταπεινωτικό».

Αυτή η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου έχει προκαλέσει πρόβλημα σε όλο το σύστημα, γράφουν οι Financial Times.

Πέρα από αυτό, σε μία ακόμη κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνούνται την είσοδο σε όσους δεν ζητούν άσυλο παρότι είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Κάποιοι ερμηνεύουν την τελευταία κίνηση της Κομισιόν ως απόπειρα άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην Αθήνα, στην ευρύτερη μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική. «Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής μιλώντας στην εφημερίδα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese