Η έμμεση ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πως εάν η διαδικασία της… αξιολόγησης φτάσει στον Μάιο ή ακόμα χειρότερα στον Ιούνιο τότε «καήκαμε», σκληραίνει ακόμα περισσότερο την στάση των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται τελεσίγραφο από ESM, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει πλήρως κάθε απαίτηση των δανειστών, τότε κινδυνεύει με χρηματοδοτική ασφυξία και με πολλές άλλες γνωστές – άγνωστες παρενέργειες. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος να ζήσουμε στιγμές ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού του 2015 είναι και πάλι ορατός. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να διαβλέψει τις εξελίξεις, όσο το φθινόπωρο του 2015, λίγο μετά την επανεκλογή της, πίστευε ακόμα ότι η αξιολόγηση θα είναι αν όχι περίπατος, σίγουρα μία υπόθεση που οι δανειστές ήθελαν το ίδιο με την Αθήνα να λήξει γρήγορα και ανώδυνα.

Η ελληνική πλευρά διαψεύστηκε ως προς αυτό, θεωρώντας ότι η νωπή λαϊκή εντολή που πήρε στις δεύτερες εκλογές θα έκανε τους δανειστές πιο υποχωρητικούς και ίσως πιο διαλλακτικούς. Μάλιστα, ακόμη και τον Σεπτέμβριο (μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση) ο Αλέξης Τσίπρας δεν πίστευε ότι οι δανειστές θα έχουν απέναντί του την ίδια συμπεριφορά που είχαν απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά κατά τα τέλη του 2014 όταν δεν έκλειναν ούτε τότε την περιβόητη αξιολόγηση παραπέμποντας ταυτοχρόνως τον τότε πρωθυπουργό στην τρόικα για το πότε εκείνη θα ολοκληρωνόταν, όπως αντιστοίχως κάνουν και σήμερα στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για πολιτική λύση με την Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα να είναι και πάλι άγνωστη (παρά τα όσα είπε η κα. Γεροβασίλη για επιστροφή σε 10 ημέρες), η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι για ακόμα μία φορά με την πλάτη στον τοίχο, ελπίζοντας ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν.

Η απειλή των πρόωρων εκλογών που έδειξε για μερικά 24ωρα να κραδαίνει, μέχρι να διαψευστεί από τον πρωθυπουργό δια Τεχεράνης, δεν επηρέασε ουδόλως την στάση των δανειστών, καθώς μάλλον βούτυρο στο ψωμί κύκλων που επιθυμούν την αναβίωση ενός Grexit, συνιστά μία τέτοια σκέψη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μοιάζει σχεδόν απίθανο η αξιολόγηση να έχει κλείσει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε συνέρχεται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese