Διαβάστε την ανακοίνωση: “Με αφορμή πληροφοριακή έκδοση του… Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία το κόστος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών για το έτος 2015 ανήλθε για τη χώρα μας στο ποσό των 350.648.475 €, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Νίκος Δένδιας, υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών σχετικά με το μέρος αυτού του ποσού που έχει καλυφθεί ή έχει ζητηθεί να καλυφθεί από πόρους των ευρωπαϊκών Ταμείων Ασύλου, Μετανάστευσης & Ενσωμάτωσης και Εσωτερικής Ασφάλειας (AMIF & ISF), το μέρος που βαρύνει αποκλειστικά η χώρα μας και ειδικά το κόστος των κάθε είδους διευκολύνσεων που παρέχει το ΥΕΘΑ.

Σημειώνεται ότι με επανειλημμένες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του στη Βουλή ο κ. Δένδιας έχει επισημάνει την ολιγωρία της Κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων των AMIF & ISF για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, πόρων που ανέρχονται συνολικά για την περίοδο 2014-2020 στο ποσό των 3,13 και 3,8 δισ. € αντιστοίχως, ολιγωρία που επισημάνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κα. Κορίνα Κρέτσου.

Πολιτικό Γραφείο

Νίκου Δένδια

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:

α)

κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

β)

κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

γ)

κ. Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Κατασκευή “hot spots” και κάλυψη δαπανών υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων

Σύμφωνα με φυλλάδιο που εξέδωσε τελευταία το Υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο ‘Προσφυγική Κρίση 2015 Τα γεγονότα’ κατά το παρελθόν έτος (2015) εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων 851.319 άτομα (85% του συνόλου των μεταναστατευτικών ροών προς την Ε.Ε.) και δαπανήθηκαν 350.648.475 € σε επιχειρήσεις διάσωσης, μετακινήσεις από τα νησιά προς την ενδοχώρα, διαδικασίες ασύλου και μετεγκατάστασης και μονάδες ανοικτής υποδοχής. Περαιτέρω σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η χρηματοδότηση της χώρας μας κατά την περίοδο 2014-2020 υπολογίζεται σε 558.316.143 € (446.652.915 € κοινοτική και 111.663.228 € εθνική συμμετοχή αντιστοίχως, ταμεία AMIF & ISF) .

Στο πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και ανταπόκρισης της χώρας στις σχετικές υποχρεώσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε έναντι της Ε.Ε., έχει επίσης εμπλακεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την παραχώρηση χώρων εγκατάστασης, υλικού εκστρατείας κλπ. αλλά και την κατασκευή Κέντρων Καταγραφής Μεταναστών & Προσφύγων (“hot spots”).

Κατόπιν τούτων,

ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί

α) Τι μέρος της ως άνω ανακοινωθείσας συνολικής δαπάνης των 350.648.475 € για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά το έτος 2015 θεωρείται επιλέξιμο και έχει καλυφθεί ή έχει ζητηθεί η κάλυψή του από ευρωπαϊκούς πόρους και από ποια Ταμεία και προγράμματα;

β) Τι μέρος της ως άνω ανακοινωθείσας δαπάνης έχει καλυφθεί από εθνικούς πόρους;

γ) Τι μέρος της ως άνω ανακοινωθείσας δαπάνης, αντιστοιχούσας σε παραχωρήσεις εγκαταστάσεων, υλικού εκστρατείας, κατασκευαστικών εργασιών κλπ. έχει επιβαρύνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας”English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese