«Μπουρλότο» στη αξιολόγηση βάζουν οι δανειστές αφού… συνεχίζουν να ζητούν επιπλέον πράγματα από την Ελλάδα. Οι πιστωτές αξιώνουν νέα μέτρα 4 δισ. μέχρι το 2017 αφού βλέπουν δημοσιονομικό κενό​ 2 δισ.​ και γι αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα έρθουν στην Ελλάδα στις 17 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι πάει πίσω καιο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου και ο β” γύρος της αξιολόγησης να τελειώνει στις 26-28 Φεβρουαρίου, όπως τόνισαν και τονίζουν οι κυβερνώντες.«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, όπου θα φανεί αν οι οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα ή όχι στην Αθήνα.

Όσο χάνεται χρόνος, η Αθήνα πιέζεται πολλαπλά. Ειδικά το ΔΝΤ δείχνει διάθεση να μην βιάζεται να βγάλει εισιτήριο επιστροφής, βάζοντας «φωτιά» στην αξιολόγηση. Σε τέτοια περίπτωση, θα ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο και η «κόντρα» της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, την ώρα που συνεχώς θα αυξάνεται ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι πιστωτές.

Ήδη πάντως η Τρόικα πιέζει για πρόσθετα μέτρα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017, πέραν από όσα περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Αυγούστου που ψήφισε η ελληνική βουλή. Αν αθροιστούν μάλιστα και οι εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Και ενώ όσοι έβγαιναν από τις συσκέψεις με την Τρόικα την περασμένη εβδομάδα έλεγαν πως «το κλίμα ήταν καλό, δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δείχνουν κατανόηση, συζητάμε κάποιες παραμέτρους» κλπ, προέβλεπαν ταυτόχρονα ότι «θα είναι πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, θα έχουμε πρόβλημα όταν επιστρέψουν, μέγα θέμα θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2016».

Άλλωστε τα μηνύματα από το εξωτερικό «έπεφταν σαν το χαλάζι» και έκαναν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα… να τραβάει τα μαλλιά της. Οι φωνές τους στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου γίνονταν οι διαβουλεύσεις έκαναν κάποια στιγμή και τους τουρίστες ακόμη να γυρίσουν με απορία να δουν τι γίνεται: «Τρύπα 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα» έλεγαν φωναχτά στους διαδρόμους, «νέα μέτρα για το 2016», «αν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό δεν κλείνει καμιά συμφωνία» και άλλα τέτοια ακούγονταν στο «πηγαδάκι» που είχαν στήσει μετά τις διαπραγματεύσεις που είχαν την Τετάρτη.

Οι θεσμοί (το ΔΝΤ κυρίως) «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό 1,2 δισ. για το 2015 και βάζουν αστερίσκους για έσοδα 1,2 δισ. του 2016 από μέτρα όπως οι φόροι στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή στο κρασί, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, με έκθεσή της η Κομισιόν προτρέχει των διαπραγματεύσεων και ζητά πρόσθετα μέτρα και για το 2016 – πέραν του 2017 και 2018 για τα οποία έχει δεσμευτεί ήδη κυβέρνηση. Η Κριστίν Λαγκάρντ λέει πως «αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό, δεν συζητάμε καν για μείωση του χρέους».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese