Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τη Δευτέρα κεντρικοί δρόμοι στο Χονγκ Κονγκ, όπου γιορτάστηκε το νέο σεληνιακό έτος, με πλανόδιους πωλητές τροφίμων να συγκρούονται με την αστυνομία.

Επί της ουσίας, τα επεισόδια ξεκίνησαν…

 

όταν η τοπική αστυνομία προσπάθησε να βγάλει τους πλανόδιους πωλητές των fishball από κεντρική οδική αρτηρία. Η κατάσταση δεν χρειάστηκε και πολύ να ξεφύγει.

Το πλήθος άρχισε να πετά γυάλινα μπουκάλα και ό,τι έβρισκε στο δρόμο, την ώρα που οι αρχές στην προσπάθεια να επιβάλλουν την τάξη χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού.

Όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αρχές κατηγορήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας από παρευρισκόμενους με εκπρόσωπο να δηλώνει πως «δεν έγινε κάτι πέρα του νόμου» και πως οι υγειονομικές αρχές της χώρας ζήτησαν την παρουσία της και την επιβολή του νόμου.

Αστυνομικός, μάλιστα, τράβηξε ακόμα και το υπηρεσιακό του περίστροφο, να ρίξει δυο προειδοποιητικές βολές.

Ο αστυνομικός μίλησε στα ΜΜΕ και υποστήριξε πως «έριξα, διότι πολλοί διαδηλωτές και συμμετέχοντες στα επεισόδια έκαναν επίθεση με βαριά αντικείμενα σε συναδέλφους μου και κινδύνεψαν ζωές. Δεν είχα επιλογή, έπρεπε να προστατέψω τους συναδέλφους μου».

Τώρα σ» ό,τι αφορά στον απολογισμό των επεισοδίων, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ η κινεζική εφημερίδα, «people», υπάρχουν τουλάχιστον 44 τραυματίες αστυνομικοί και δημοσιογράφοι, ενώ έχουν γίνει και 24 συλλήψεις.

Πηγή: enikos.grEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese