Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, χειρότερης ακόμη κι από αυτήν της Αργεντινής…
το 2001 βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το CNBC οι αναλυτές είναι σχεδόν σίγουροι ότι η Βενεζουέλα θα βρεθεί μπροστά στη χρεοκοπία μέσα στο 2016, καθώς ο πληθωρισμός χτυπά τριψήφια νούμερα και το πετρέλαιο – από το οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρας –  βρίσκεται σε bear market, ενώ η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ, θα μπορούσε να προκάλεσε άτακτη χρεοκοπία όπως στην Αργεντινή το 2001.

Αλλωστε και ο Νικολά Μαδούρο πριν ένα μήνα  έκανε λόγο «επείγουσα οικονομική κατάσταση» καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 7% μέσα στο 2015.

Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας ανέρχεται σήμερα στα 185 δισ.δολάρια, είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Αργεντινής το 2001, όταν χρεοκόπησε, που έφτανε τα 100 δισ. δολάρια.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Βενεζουέλας δεν είναι στα χέρια ιδιωτικών funds και σε εθνικό νόμισμα το οποίο θεωρητικά σημαίνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να τυπώσει όσο χρήμα θέλει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, το υπόλοιπο μέρος του χρέους που είναι σε ξένο νόμισμα είναι μια άλλη ιστορία που μπορεί να πυροδοτήσει το χάος.

Την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί στα 15 δισ δολάρια.

Η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθεί αν η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela μπορούσε να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να γίνει ανταλλαγή ομολόγων, σύμφωνα με τον Πολ Κρίστοφερ, επικεφαλής της στρατηγικής στην παγκόσμια αγορά της Wells Fargo Investment Institute.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese