Πρόταση  για δίδακτρα σε…
περιζήτητες σχολές έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να διευρυνθεί το ποσοστό των φοιτητών στη χώρα μας και να περιοριστεί το κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό προς αναζήτηση σπουδών.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο παρά την οικονομική εξάντληση των Ιδρυμάτων το υωηλό επίπεδο αρκετών σχολών ήταν αυτό που ώθησε κάποιους να προτείνουν την… κοστολόγησή του, ώστε να μη διαρρέει το φοιτητικό δυναμικό στο εξωτερικό.

Η κυβέρνησε συζήτησε αλλά φαίνεται ότι θα προσπεράσει τη συγκεκριμένη πρόταση και θα στραφεί στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ενισχύοντάς το με επιπλέον προγράμματα, άρα επιπλέον δίδακτρα.

Η πρόταση εισαγωγής στα πανεπιστήμια με δίδακτρα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και «πάγωσε» ακόμα και κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου. Η ιδέα ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε υποψήφιους που δεν κατάφεραν να πετύχουν στις εισαγωγικές μα εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους πληρώνοντας χρηματικό αντίτιμο, μιας και το επίπεδο σπουδών παραμένει υψηλό και οι επιδόσεις τους τοποθετούν πολλά Ιδρύματα σε υψηλές θέσεις στις διεθνείς λίστες.

Η εναλλακτική πρόταση στην οποία φαίνεται να κλίνει η κυβέρνηση είναι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα δίδακτρα υπάρχουν ήδη, οι συζητήσεις για διεύρυνση των εισακτέων φουντώνει εν΄ψ το τελευταίο στοιχείο που συμπληρώνει το παζλ είναι η ανακοίνωση του ιδρύματος που έκανε λόγο για κατάργηση της κλήρωσης αποκλειστικά στα προπτυχιακά προγράμματα και μόνο σε περίπτωση που υπάρχει επαρκές προσωπικό και τα συναφή τεχνικά ζητήματα.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese