Με το σύνθημα «Ευρώπη-Φρούριο» χιλιάδες οπαδοί του ξενοφοβικού κινήματος Pegida συγκεντρώνονται σήμερα στη Δρέσδη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική ασύλου, τις ροές προσφύγων και, όπως υποστηρίζουν ενός «εξισλαμισμού…

 

της Δύσης».

Η συγκέντρωση αποτελεί μέρος μιας πανευρωπαϊκής «ημέρας δράσης» που διοργάνωσαν το Pegida και ευρωπαίοι υποστηρικτές του.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 13 άλλες πόλεις όπως η Βαρσοβία, η Πράγα, το Γκρατς, η Μπρατισλάβα, το Άμστερνταμ, το Μπέρμινγκχαμ και το Μπορντό.

Παράλληλα με τη συγκέντρωση του Pegida στη Δρέσδη θα πραγματοποιηθούν αντιδιαδηλώσεις, που έχουν διοργανωθεί από τα συνδικάτα, το σοσιαλδημοκρατικό και το κόμμα Η Αριστερά, τους Πράσινους, την καθολική και προτεσταντική εκκλησία και ΜΚΟ.

Αναμένεται ότι θα προσέλθουν χιλιάδες διαδηλωτές ανάμεσα τους και εκατοντάδες άτομα του αναρχοαυτόνομου χώρου.

Το Pegida καλεί σε πράξεις βίας

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν συγκρούσεις, η αστυνομία θα παρατάξει στο κέντρο της Δρέσδης περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς.

Με σημερινή του δήλωση ο Στάνισλαβ Τίλιχ, χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας του οποίου η Δρέσδη είναι πρωτεύουσα, εκφράζεται υπέρ της συνεπούς εφαρμογής του νόμου στην περίπτωση του Pegida.

Όπως υπογραμμίζει, οι ομιλητές του καλούν χωρίς περιστροφές τους οπαδούς σε πράξεις βίας ενάντια σε πρόσφυγες και πολιτικούς.

ΠΗΓΗ: Deutsche WelleEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese