Μία ιστορική αποκάλυψη σημειώθηκε στην κεντρική πλατεία του Άργους, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ανάπλασης…

Ως γνωστόν, στην πλατεία γίνονται πολλές και ταυτόχρονες εργασίες, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος, σύμφωνα με τα σχέδια της ανάπλασης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια της ιστορικής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Προτού χτιστεί ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Πέτρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, προϋπήρχε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος πιθανότατα ήταν Βυζαντινού ρυθμού, δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε και λειτουργούσε έως το 1865.

Η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865 και ο Άγιος Νικόλαος κατεδαφίστηκε από τον Αρχιερέα Γεράσιμο Παγώνη. Έχει γραφτεί στην ιστορία η φράση του: “Εγώ ο ανάξιος και αμαρτωλός δούλος Σου, Κύριε, κρημνίζω τον υπάρχοντα μικρόν και ταπεινόν τούτον Ναό Σου, ίνα ανοικοδομήσω μεγαλύτερον και μεγαλοπρεπέστερον“. Αμέσως μετά, ο Αρχιερέας αφαίρεσε τρία κεραμίδια από τη στέγη και ξεκίνησε έτσι η επιχείρηση κατεδάφισής του.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου πρέπει να ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Περρούκα, είχε μήκος 14 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα. Δεν είχε τρούλο και για να εισέλθουν σε αυτόν οι πιστοί, έπρεπε να κατέβουν τρία σκαλιά. Διέθετε ξύλινο καμπαναριό και υπόστεγο με κεραμίδια προς την ανατολική πλευρά του, καθώς και πέτρινο πεζούλι.

Εκείνο τον καιρό, τους Ναούς τους έκτιζαν ημιυπόγειους προκειμένου να εμποδίζουν την βεβήλωση τους από έφιππους Τούρκους. Γύρω από την Εκκλησία υπήρχαν ξύλινα κιγκλιδώματα και προς τον βορρά βρισκόταν το ηλιακό ημερολόγιο η γνωστή «Ημεριδιάνα». Ο Ναός του Αγίου Νικολάου συνδέεται και με τα σκληρά γεγονότα της 4ης Ιανουαρίου 1833, ημέρα της μεγάλης σφαγής των Αργείων από τους Γάλλους.

Αυτή είναι εν τάχει η ιστορία του Ναού, που αποκάλυψαν οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας και τις βλέπετε στις εικόνες που τραβήξαμε σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την αρχαιολογία και το σημείο θα καλυφθεί ξανά, ούτως ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες σύμφωνα με τις μελέτες και το χρονοδιάγραμμα, για να ομορφύνει η πλατεία.

Ρεπορτάζ: Ιάσονας Μουσταΐρας – Ιστορικός, με χρήσιμες πληροφορίες από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese