Η πιθανή ελάφρυνση του δημοσίου χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένη…
με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να καταστεί βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, είναι απαραίτητη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να μην  συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει ουσιαστικά και όχι μόνο στα χαρτιά. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός εφαρμογής μεταρρυθμίσεων αλλά και ελάφρυνση χρέους”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει “δεν είναι βιώσιμο”, καθώς απαιτεί κάθε χρόνο “ενέσεις” από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνο. “Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά”, είπε.

Ο κ. Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. “Πρέπει [οι αριθμοί] να βγαίνουν”, εξήγησε λιτά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά την σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του “δρακόντειο” και “κακού” ΔΝΤ.

“Δεν θέλουμε” σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή ήδη έχει υπάρξει τόσο μεγάλη, είπε, υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είναι προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese