Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε και επίσημα την απόφαση της Κομισιόν να δοθεί το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων, έπειτα από την καθυστέρηση που υπήρχε εδώ και μήνες στην έγκριση ακόμα και από χώρες όπως η Ιταλία.

Τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν άμεσα προς την Τουρκία και σε αυτό θα συμβάλλει και η Ελλάδα, που θα συνεισφέρει και εκείνη τον οβολό της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα η Ελλάδα θα δώσει στην Τουρκία το ποσό των 25,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των προσφύγων στη γείτονα χώρα.

Τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν από τη Γερμανία, η οποία θα καταβάλλει στην Τουρκία το ποσό των 427,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Βρετανια ακολουθεί με 327,6 εκατ. ευρώ και η Γαλλία τρίτη με 309,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κομισιόν μάλιστα συμφώνησε να αυξήσει τη συνεισφορά της κατά ένα δισεκατομμύρια ετυρώ σε σύγκριση με τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόταση που είχε κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να δώσει γρήγορα σημαντικούς πόρους στην Τουρκία για τη στήριξή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Με αυτά τα χρήματα η Τουρκία θα πρέπει να δώσει και πρόσβαση στους Σύριους πρόσφυγες στην τουρκική αγορά, έτσι ώστε να μειωθεί η ροή προσφύγων προς την Ε.Ε. αλλά και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

πηγη: newsitEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese