Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Ο εορτασμός της 16ης επετείου από την υπογραφή της «Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο βασιλικό παρεκκλήσι των ανακτόρων των Βερσαλλιών…

 

στο Παρίσι, παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που στηρίζουν την μάχη κατά του καρκίνου. Ανάμεσα τους και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.H κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η κυρία Irina Bokova απονέμουν στον Πρίγκιπα Masahito de Hitachi το «Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου», παρουσία του καθηγητή David Khayat.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η απονομή του «Μεγάλου βραβείου της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου». Φέτος απονεμήθηκε στην Αυτού Αυτοκρατορική Υψηλότητα της Ιαπωνίας, πρίγκιπα Χιτάτσι για την δράση και το κοινωνικό του έργο στη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Το βραβείο απένειμαν η γενική διευθύντρια της UNESCO κυρία Ιρίνα Μπόκοβα και η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.


Dr Peter Harper, Dr Gabriel Hortobagyi, Bernard Magrez, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Irina Bokova, David Khayat

Η Αυτού Αυτοκρατορική Υψηλότητα της Ιαπωνίας, πρίγκιπας Χιτάτσι έχει δημιουργήσει στην Ιαπωνία το σημαντικότερο ίδρυμα για την καταπολέμηση του καρκίνου που απονέμει κάθε χρόνο το «Βραβείο του πρίγκιπα Χιτάτσι» σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για το έργο τους και τον αγώνα τους ενάντια στην επάρατη νόσο.

Ο ίδιος είναι ογκολόγος και ασχολείται με τον καρκίνο στα ζώα από το 1969. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 40 μελέτες στα αγγλικά και θεωρείται από τους κορυφαίους παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη μελέτη του καρκίνου των ζώων. Οι μελέτες του θεωρούνται σπουδαίες και όσοι ακολουθούν την ιατρική ειδικότητα της ογκολογίας στα ζώα τις θεωρούν μοναδικές.


David Khayat, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Irina Bokova

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στον όμιλο Estée-Lauder για τη δημιουργία του ιδρύματος «Breast Cancer Research Foundation», στον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Bernard Magrez, για τις δωρεές του σε ιδρύματα ερευνών κατά του καρκίνου και στο ίδρυμα «Le Coeur Vanessa» για την δράση του στην Σαβοΐα στην μάχη κατά του καρκίνου.

Τα βραβεία της «Χάρτας των Παρισίων» απονέμονται από το Ίδρυμα για την υποστήριξη και εξειδικευμένη έρευνα κατά του καρκίνου A.V.E.C με την ευκαιρία του εορτασμού της υπογραφής της, που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2000, στο Ελιζέ, από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του πρώτου σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενός πρωτοπόρου και γενναιόδωρου έργου για την εποχή. Την «Χάρτα των Παρισίων» υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η γαλλική κυβέρνηση, η UNESCO, κορυφαίοι ογκολόγοι και επιστήμονες.


Dr Peter Harper, Dr Gabriel Hortobagyi, Jean-Christophe Jourde, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Irina Bokova, David Khayat

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ιδρύματος A.V.E.C., o διάσημος ογκολόγος Νταβιντ Καγιάτ υπενθύμισε τον στόχο της Χάρτας των Παρισίων, που είναι οι πάσχοντες από καρκίνο να έχουν εύκολη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

«Κανένας ερευνητής, κανένα εργαστήριο, καμία ομάδα, καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα νικήσει από μόνος του αυτή την ασθένεια. Μόνο μια ένωση θα επιτρέψει μια μέρα να νικηθεί αυτή η τρομερή ασθένεια ώστε να σταματήσει να μας στερεί τόσο αγαπημένους ανθρώπους», τόνισε ο καθηγητής Καγιάτ.

Το 2014, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που βραβεύτηκε με το «Μεγάλο βραβείο της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε επίσημο δείπνο τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την υποστήριξης του ιδρύματος Α.V.E.C. Στο δείπνο παρακάθισαν μεταξύ άλλων η σύζυγος του πρώην Σάχη της Περσίας, Φαράχ Παχλεβί, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Λορέν Ντασώ της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, κ.ά.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese