Όσοι γνωρίζουν το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΣΤΞΕ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας το επιλέγουν για σπουδές στις πρώτες τρεις προτιμήσεις τους σε ποσοστό 52,1%! Το 93,7% των πρωτοετών φοιτητών δηλώνει πολύ υψηλό…

 

βαθμό ικανοποίησης από την επιτυχία εισαγωγής τους στο Τμήμα ΣΤΞΕ.
 
Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά και στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, την ημέρα υποδοχής τους (5/10/2015), με πρωτοβουλία των καθηγητών του Τμήματος, Ιωάννη Παπαδόπουλου και Γεωργίου Μαντάνη, σε δείγμα 48 φοιτητών και φοιτητριών.
 
Επίσης, ενδιαφέροντα αποτελέσματα είναι τα εξής:
 
– Το ποσοστό των αγοριών ανήλθε στο 67% και των κοριτσιών στο 33%.

– Το 52,1% δήλωσε το Τμήμα ΣΤΞΕ μέσα στις πρώτες τρεις προτιμήσεις του.

– Το 29,2% των φοιτητών προέρχονται από τη Θεσσαλία, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που κατάγονται από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη σε 37,5% (σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια), και από τις λοιπές τις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου το ποσοστό ανέρχεται στο 33,3%.

– Το 77,1% τελείωσε το Ενιαίο Λύκειο και μόνο το 18,8% το ΕΠΑΛ.

– Υψηλό παραμένει το ποσοστό (43,8%) των πρωτοετών φοιτητών που οι συγγενείς τους ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο του Τμήματος. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός για τις ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων ξύλου και επίπλου, ώστε να υπάρχει μία διάδοχη κατάσταση και μάλιστα μεταφέροντας σε αυτές πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις.

– Οι βασικότερες πηγές πληροφόρησης των πρωτοετών φοιτητών για το Τμήμα ΣΤΞΕ είναι η διάδοση από στόμα σε στόμα (φίλοι, συγγενείς, γνωστοί) σε ποσοστό 45,8%, η αναζήτηση στο Internet σε ποσοστό 35,4%, καθώς επίσης η ενημέρωσή τους από το σχολείο (27,1%) και το φροντιστήριο (12,5%). Επίσης, αυξήθηκε κατά 1,3% η πληροφόρησή τους από την τηλεόραση, σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

– Οι δύο βασικότεροι λόγοι επιλογής του Τμήματος ΣΤΞΕ για την πραγματοποίηση των σπουδών τους είναι οι καλές επαγγελματικές προοπτικές (68,8%) και το πολύ αξιόλογο και ενδιαφέρον αντικείμενο του Τμήματος (47,9%). Σημαντικός είναι και ο παράγοντας της φήμης και εικόνας του Τμήματος σε ποσοστό 12,5% (αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2014-15).

– Ο βαθμός ικανοποίησης των φοιτητών από την εισαγωγή τους στο Τμήμα ΣΤΞΕ είναι πολύ υψηλός (93,7%). Συγκεκριμένα, το 12,5% αυτών δηλώνουν πάρα πολύ ικανοποιημένοι, το 31,3% πολύ ικανοποιημένοι και το 50% αρκετά ικανοποιημένοι. Μόνο το 6,3% δηλώνουν λίγο ικανοποιημένοι και κανένας καθόλου ικανοποιημένος.

– Οι πρώτες εντυπώσεις των φοιτητών από την πόλη της Καρδίτσας είναι «πολύ καλές» έως «καλές» σε ποσοστό 88,7%, ενώ αντίστοιχα από το Τμήμα ΣΤΞΕ που εισήχθησαν είναι «πολύ καλές» έως «καλές» σε ποσοστό 91,7%.

– Τέλος, με βάση το σύνολο των εντυπώσεών τους οι πρώτοι φοιτητές του ΣΤΞΕ συστήνουν τόσο το Τμήμα ΣΤΞΕ αλλά και την πόλη της Καρδίτσας για πραγματοποίηση σπουδών σε φίλους και γνωστούς σε ποσοστό 83%, ενώ το 10,6% δεν είναι σε θέση να απαντήσουν ακόμη.
 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «η εμπειρία στην εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι όταν η σωστή και συνειδητή επιλογή σπουδών συνοδεύεται με πάθος, ενδιαφέρον και προσπάθεια κατά τη διάρκεια της φοίτησης, το αποτέλεσμα για την επαγγελματική πρόοδο και εξέλιξη των φοιτητών είναι σχεδόν εξασφαλισμένη (αργά ή γρήγορα)».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese