Για τον κίνδυνο επιστροφής της κρίσης στα αναπτυγμένα κράτη λόγω της… οικονομικής αναταραχής στην Κίνα, προειδοποίησε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε, η κινεζική ανάπτυξη, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις, και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους.

«Το πιο επείγον ζήτημα είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο Νοβότνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βουδαπέστη.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης αποσαφήνισε ότι σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της κινεζικής οικονομίας διαδραματίζει και η Ευρωζώνη, η οποία δεν ενισχύει την παγκόσμια ανάπτυξη, ανάλογα με τις πραγματικές της δυνατότητες.

«Οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία» κατέληξε ο Νοβότνι.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese