Αμετάβλητες παρέμειναν τον Ιανουάριο οι λειτουργικές συνθήκες στον… μεταποιητικό τομέα, καθώς ο δείκτης PMI της Markit υποχώρησε οριακά στις 50 μονάδες έναντι 50,2 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, παρατηρείται μία ισχυρή επιτάχυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2007.

Πιο αναλυτικά, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών ανέφεραν οριακή υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η μείωση της παραγωγής αποδόθηκε στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Η συρρίκνωση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης ποσότητας αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων που διατηρούν οι κατασκευαστές.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι εταιρείες μεταποίησης στην Ελλάδα, μειώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε από τον Δεκέμβριο του 2015 παραμένοντας, ωστόσο, μέτριος σε γενικές γραμμές. Οι όγκοι νέων εργασιών υποχωρούν κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν επίσης στο ξεκίνημα του έτους.

Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι νέες εργασίες από το εξωτερικό εξασθένησε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 15 περιόδων της έρευνας. Δεδομένου ότι τα επίπεδα νέων παραγγελιών υποχώρησαν περαιτέρω, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Παρόλ’ αυτά, η μείωση των εργασιών σε εκκρεμότητα δεν αποθάρρυνε τις εταιρείες να αυξήσουν τα επίπεδα προσωπικού, τα οποία παρουσίασαν άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, μολονότι χαμηλός, ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007.

Η αγοραστική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας περιορίστηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν. Τα επίπεδα αποθεμάτων αγορών υποχωρούν κάθε περίοδο της έρευνας από τον Αύγουστο του 2008.

Για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους, οι τιμές εισροών υποχώρησαν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκε η μέση επιβάρυνση κόστους επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009. Δεδομένου ότι το κόστος εισροών υποχώρησε, οι παραγωγοί αγαθών έκαναν περαιτέρω περικοπές στις μέσες τιμές χρέωσης. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν σταθερός.

Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν και πάλι τον Ιανουάριο, επεκτείνοντας την τρέχουσα διαδοχική περίοδο επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών σε 14 μήνες.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese