Η Ελλάδα δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και διεκδικεί και από τους άλλους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος…

 

τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επίτροπο και για τις αποφάσεις που έλαβε η διυπουργική επιτροπή το περασμένο Σάββατο για την επιτάχυνση των δράσεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Υπογράμμισε δε, ότι η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα αφορούσε το Νοέμβριο, αλλά από τότε έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη πρόοδος και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και ότι δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιθέτως πρέπει να διεκδικήσει να ανταποκριθούν και οι άλλοι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει». Αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε προχτές η κυβέρνηση, «να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για να μην υπάρχει πάτημα πουθενά σε σχέση με πιθανές καθυστερήσεις».

«Εξάλλου και εδώ είναι το άδικο του πράγματος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, «η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, την οποία αντιμετωπίσατε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αφορούσε τον Νοέμβριο», και επισήμανε: «Από τον Νοέμβριο όμως έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, και ας μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβρη που έγινε αυτή η έκθεση είχαμε μόλις κάνει τα πρώτα βήματα μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης».

«Όλοι γνωρίζουν», υπογράμμισε, «ότι η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζαμε καθημερινά ήταν τεράστιος». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τώρα λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε γοργά σε αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε τη λύση του προβλήματος στη ρίζα του».

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, να ενεργοποιηθεί και το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατασκευή των hotspots, είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και ήδη έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή και ο πρόεδρος γι» αυτό. Όπως επίσης είναι αλήθεια, συνέχισε ο επίτροπος, ότι η έκθεση αυτή είχε γίνει τον Νοέμβριο και ότι από τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. «Όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό που αναλογεί αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι κάτω από ασφυκτική πίεση, κι ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά αύριο για το προσφυγικό

Στο μεταξύ, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, αύριο, Τρίτη, στη 1:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ΠΑΣΟΚ, «η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese