Τον δρόμο της εξόδου δείχνει στους πρόσφυγες στη Γερμανία -και όχι μόνο- η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ… 


Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις από τους χειρισμούς της γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, η κυρίαΜέρκελ μίλησε το Σάββατο για την πολιτική υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων που εφαρμόζει, τονίζοντας με έμφαση πως οι αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Ιράκ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όταν τελειώσει ο πόλεμος.
«Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι αυτό είναι ένα προσωρινό καθεστώς διαμονής στη χώρα και ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία και πάλι, θα επιστρέψετε πίσω στην πατρίδα σας, γνωρίζοντας πως θα γίνετε δεκτοί», είπε η Μέρκελ σε συνάντηση των μελών του κόμματός της CDU, που πραγματοποιήθηκε στο κρατίδιοΜεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Τόνισε, επίσης, ότι το 70% των προσφύγων που κατέφυγαν στη Γερμανία από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 επέστρεψαν στις πατρίδες τους.
Αυτές οι δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ έρχονται μετά τις απειλές του επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι θα οδηγήσει το κόμμα της στα δικαστήρια, εάν το αίτημά του να ανακοπεί η ροή των αιτούντων άσυλο δεν τηρηθεί. Από την άλλη, το δεξιό κόμμα AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») φαίνεται πως αποκτά διψήφιο ποσοστό υποστηρικτών. Σε συνέντευξή του, σήμερα, ο ηγέτης του κόμματος είπε ότι οι συνοριοφύλακες, αν χρειαστεί, θα πρέπει να πυροβολούν προς το μέρος των προσφύγων για να τους αποτρέπουν από το να εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Η Γερμανία θέλει να περιορίσει τις ροές μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, δηλώνοντας πως το Μαρόκο, ηΑλγερία και η Τυνησία είναι ασφαλείς χώρες. Η Μέρκελ είπε ότι είχε μιλήσει με τον βασιλιά του Μαρόκου και ότι τοΜαρόκο είχε πει ότι ήταν διατεθειμένο να πάρει πίσω τους ανθρώπους από τη χώρα αυτή, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος σημειώθηκε ρεκόρ εισόδου μεταναστών στη Γερμανία, αγγίζοντας το 1,1 εκατομμύριο. Η Μέρκελ είπε πως μπορεί να βοηθάει τους πρόσφυγες και να προσπαθεί για την ένταξή τους στη χώρα, όμως επεσήμανε ότι τους έχει δοθεί άδεια παραμονής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese