Οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται από το Σάββατο στην Αθήνα…
και αναμένεται αύριο να αρχίσουν τις επαφές με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, επαφές που θα γίνουν σε δύο φάσεις, όπως λένε οι πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Στην πρώτη φάση θα συζητηθεί η ατζέντα του ελέγχου, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ασφαλιστικό, δημοσιονομικά μέτρα, «κόκκινα» δάνεια. Η φάση αυτή φαίνεται πως θα κρατήσει λίγες ημέρες και οι επικεφαλής των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα για να επιστρέψουν όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη ο έλεγχος να κλείσει.

Τεχνικά κλιμάκια προετοίμαζαν τις προηγούμενες ημέρες την άφιξη των επικεφαλής τους ενώ στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε δύο επίπεδα, σε τεχνικό με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο να έχει τον πρώτο λόγο διαπραγμάτευσης με τα κλιμάκια των δανειστών, και σε κεντρικό – πολιτικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Οι δανειστές- και κυρίως το ΔΝΤ- φαίνεται να ζητούν μειώσεις συντάξεων που μεσοσταθμικά θα φθάνουν το 15%. Σε ό,τι αφορά τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, η ελληνική πλευρά περιμένει να δει την αξιολόγηση των θεσμών επί των νέων στοιχείων για την υπεραπόδοση των εσόδων του 2015. Η Αθήνα επιμένει ότι το 2015 «κλείνει» με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, αντί στόχου για έλλειμμα, καθώς και ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2016.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese