Υπάρχει «συνταγή» για έξοδο μιας χώρας από το Μνημόνιο; Υπάρχει, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης και το εφάρμοσε επιτυχώς η κυπριακή… κυβέρνηση, η οποία αποχαιρετά το Μνημόνιο τον Μάρτιο.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει η «συνταγή» είναι η εφαρμογή του προγράμματος, η εξάλειψη της ατολμίας για έγκαιρη λήξη μέτρων, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και βεβαίως η αποφυγή της βαριάς φορολογίας. Στη συνέντευξή του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πώς και με ποιον τρόπο συνεργάστηκε με την τρόικα, πότε βρέθηκε σε δύσκολη φάση και ακόμη δίνει συμβουλές για το πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέει ο κ. Γεωργιάδης στο Βήμα, «Η διαπραγμάτευση για το κυπριακό πρόγραμμα δεν ήταν καθόλου ομαλή. Να σας θυμίσω ότι η αίτηση είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, έναν και πλέον χρόνο μετά την απώλεια της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές.

Ο μεγάλος όγκος της διαπραγμάτευσης έγινε και πάλι από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ολοκληρώθηκε, έπειτα από άλλον έναν χρόνο σχεδόν, από την κυβέρνηση Αναστασιάδη όταν πλέον η κρίση έλαβε δραματικές διαστάσεις, με την κατάρρευση μιας μεγάλης συστημικής τράπεζας και την απώλεια καταθέσεων. Και έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτή την καθυστέρηση. Εκτοτε κοιτάζουμε μπροστά υλοποιώντας μια φιλόδοξη αλλά αναγκαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με την τρόικα και αξιοποιήσαμε την επιβεβαιωτική σφραγίδα των θεσμών στην προσπάθειά μας να πείσουμε τις αγορές και τους επενδυτές ότι ακολουθούμε πράγματι μια πορεία διόρθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαμε και τις διαφωνίες μας.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι ως το καλοκαίρι του 2014 υπήρχε έντονη πίεση για πρόσθετους φόρους και περικοπές.

Είχαμε διαφορετική άποψη, είχαμε πίστη στον σχεδιασμό μας, βλέπαμε ότι η οικονομία ακολουθούσε πορεία διόρθωσης, πως μαζί βελτιώνονταν και τα δημόσια έσοδα και πιστεύαμε ότι τυχόν νέα μέτρα θα είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Τελικά εισακουστήκαμε και το έτος έκλεισε με οριακό και μόνο έλλειμμα -0,2%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Γενικά όμως δεν αντικρίσαμε την τρόικα με τον φακό της αντιπαράθεσης ούτε όμως θέλαμε να την κρατήσουμε περισσότερο από ό,τι χρειαζόταν. Υπάρχουν βεβαίως πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με δική μας ευθύνη».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τονίζει: «Αναγνωρίζω ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα και οι πολίτες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Υπήρχε όμως η εντύπωση σε κύκλους των δανειστών και των επενδυτών πως η προσπάθεια έμενε πάντοτε ημιτελής, ότι υπήρχε αμφιταλάντευση και υστέρηση στην εφαρμογή. Αυτό σίγουρα κόστισε».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese