Τελεσίδικα αρνητική είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση τον …
περασμένο Μάιο για επαναλειτουργία της κατεστραμμένης από πυρκαγιά μονάδας “Πτολεμαΐδα ΙΙΙ”.

Πρόκειται, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, για την παλαιότερη και μία από τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, για την οποία το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε επίσημα ζητήσει κατ’ εξαίρεση επέκταση λειτουργίας και μετά το πέρας ισχύος των περιβαλλοντικών της όρων.

“Ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για αυτήν την εξευτελιστική για την Ελλάδα και περιβαλλοντικά οπισθοδρομική πρωτοβουλία”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση και υπογραμμίζει ότι “με αφορμή αυτή την εξέλιξη που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει με νηφαλιότητα την ολέθρια πολιτική που ακολουθεί ως τώρα γύρω από τον λιγνίτη. Δεν είναι μόνο το παράλογο αίτημα για επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ, αλλά και η αυτοκαταστροφική εμμονή της στην κατασκευή της νέας, πανάκριβης, γιγαντιαίας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι η νέα μονάδα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Η ευθύνη της κυβέρνησης λαμβάνει ακόμη πιο σοβαρές διαστάσεις, καθώς αγνοεί προκλητικά το γεγονός ότι εναλλακτικές λύσεις στη νέα λιγνιτική μονάδα υπάρχουν και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος ενέργειας”.

Σύμφωνα με τους οικολόγους-ακτιβιστές, οι επιπτώσεις του λιγνίτη στην υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος ήταν και είναι αναμφισβήτητες. Θεωρούν ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων και η ιστορική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι διασφαλίζουν ότι ο ελληνικός λιγνίτης δεν πρόκειται να παραμείνει φθηνός, παρά το ότι είναι εγχώριος.

Το ιστορικό

Το WWF Ελλάς από την αρχή αντιτάχθηκε στο αίτημα επαναλειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδα ΙΙΙ, αναδεικνύοντας την ασυμβατότητά του τόσο με την εθνική όσο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δύο μήνες μετά, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημα επαναλειτουργίας της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ αντίκειται στα συμφέροντα της ΔΕΗ και εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Λίγο αργότερα κατατέθηκαν οι ενστάσεις του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για το ίδιο θέμα και η προτροπή του να εξεταστούν εναλλακτικές, και κατά το δυνατόν ανεξάρτητες της ΔΕΗ, λύσεις για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Ακολούθησε η απάντηση του επιτρόπου Karmenu Vella σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών, που υπογράμμιζε το εκπρόθεσμο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Με την πρόσφατη απόφασή της η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε επίσημα το αίτημα της Ελλάδας για υπαγωγή της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ στο λεγόμενο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας λειτουργίας, πράγμα που θα επέτρεπε στη μονάδα να λειτουργεί ως το 2023.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese