Μέσα σε κλίμα πιέσεων η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα πολλά και σημαντικά προβλήματα. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το κίνημα της γρβάτας,…

 

την τρόικα αλλά και την προσφυγική κρίση.

Οι αγρότες φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους μέρα με τη μέρα, καθώς ο αριθμός των μπλόκων αυξάνεται, ενώ παρατείνονται τα διαστήματα αποκλεισμού κεντρικών οδικών αρτηριών, που, πλέον, δεν αφορούν μόνο το εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και δρόμους εντός τους Λεκανοπεδίου.

Από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στις τάξεις των αγροτών έναντι της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός για διάλογο και βλέπουν με καλό μάτι την πρωτοβουλία από τη Βέροια που συμφώνησαν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Με ανοιχτά όμως όλα τα μέτωπα «υποδέχεται» σήμερα η κυβέρνηση στην Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία.

Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό υπάρχει ανησυχία, ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το hotspot στη Λέρο και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα άλλα δύο σε Σάμο και Χίο.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων relocation αφού οι 5.000 προσωρινές θέσεις στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική δεν είναι έτοιμες ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας  σε μια καθαρά συμβολικού χαρακτήρα κίνηση επισκέφτηκε το πρωί το Δημαρχείο Περάματος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ξεχασμένες περιοχές, πάντα υπάρχουν τρόποι να στηρίξεις τους πιο αδύναμους» και ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του δήμου.

 English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese