Ένα τεράστιο θέμα για τον οικονομικό τύπο του κόσμου, το οποίο ακόμα δεν… έχει δει το μέγεθος της δημοσιότητας που θα του άρμοζε, είναι το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Ελβετία, αργότερα μέσα στο έτος, για την κατάργηση του “fractional reserve banking”.

Πρόκειται για την κατάργηση του τρόπου που λειτουργούν οι τράπεζες παγκοσμίως, με τους Ελβετούς να ψηφίζουν αν θέλουν να πάψει να ισχύει αυτή η πρακτική, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Το “fractional reserve banking” ή αλλιώς στα ελληνικά “κλασματικό αποθεματικό τραπεζών” είναι ο κανόνας εκείνος βάσει του οποίου λειτουργούν οι τράπεζες και σημαίνει ότι για περίπου 1.000 δολάρια αποθεματικών κεφαλαίων, το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα δημιουργεί 100.000 δολάρια χρήμα.

Το ελβετικό Σύνταγμα επιτρέπει να γίνεται δημοψήφισμα για κάθε ψήφισμα που λαμβάνει πάνω από 100.000 επιβεβαιωμένες υπογραφές πολιτών. Στις 24 Δεκεμβρίου του 2015 το παραπάνω ερώτημα είναι λάβει 110.955 υπογραφές. Η όλη προσπάθεια είναι γνωστή με τον όρο “”Full Money Initiative” (Πρωτοβουλία για πλήρη αριθμό χρημάτων).

Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμα οριστεί, αφού προβλέπεται και η δυνατότητα ανάπτυξης αντεπιχειρημάτων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese