Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα η Τεχεράνη ξεκίνησε και επίσημα να κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων σε Ρώμη και Παρίσι.

Το μήνυμα του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ρουχανί τόσο…

 

στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, όπου δέχεται σοβαρές επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος, είναι ότι η Τεχεράνη διεκδικεί έναν σοβαρό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και διπλωματική σκηνή μετά την συμφωνία το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρανού προέδρου μετά από 16 χρόνια ο Χασάν Ρουχανί έκλεισε συμφωνία για την αγορά 118 επιβατικών αεροσκαφών Airbus ύψους 25 δισ. ευρώ. Στόχος της Τεχεράνης είναι να εκσυγχρονίσει τον παλαιό στόλο των επιβατικών αεροσκαφών της και να προσθέσει δρομολόγια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Iran Air παρέχει τώρα τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις στο Λονδίνο και από δύο στο Παρίσι και το Άμστερνταμ. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ο ιρανικός αερομεταφορέας εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και πάλι τις απευθείας πτήσεις στις ΗΠΑ, που διακόπηκαν πριν από 30 χρόνια.

Οι τομείς που εστιάζονται οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν και όσες αναμένεται να κλείσουν στο μέλλον, είναι οι μεταφορές, τα μεταλλεύματα, το πετρέλαιο, την υγεία και τα φάρμακα, τις κατασκευές, την γεωργία. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία υπέγραψε συμβόλαια συνεργασίας με την ιρανική εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων για την δημιουργία τριών μοντέλων αυτοκινήτων ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, στόχος του Χασάν Ρουχανί είναι οι Ιρανοί να αισθανθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην καθημερινή ζωή τους τα οφέλη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα. Με τις γενικές εκλογές στο Ιράν τον επόμενο μήνα που θα φέρουν το νέο κοινοβούλιο ο Ρουχανί φέρεται να επιθυμεί να δει την αύξηση της επιρροής των μετριοπαθών έναντι των σκληροπυρηνικών του καθεστώτος.

Οι πολιτικές διαφωνίες μεταξύ Τεχεράνης και Παρισιού παραμένουν, όμως, με αιχμή τη Συρία. Το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει τον πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Γαλλία επιμένει στην εκδίωξη του.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese