Το έμμεσο κόστος είναι πολλαπλάσιο τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος – Το κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει οριστικά, το μήνυμά του…

Στο 0,3-0,4% του ΑΕΠ υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το άμεσο κόστος για το προσφυγικό στην Ελλάδα όπως δήλωσε στους Financial Times ο Γιάννης Στουρνάρας.

Το έμμεσο κόστος είναι σαφώς μεγαλύτερο πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι από το πρόβλημα των προσφύγν το κέρδος πηγαίνει στις χώρες υποδοχής και το κόστος παραμένει στις χώρες τράνζιτ» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την οικονομία ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 2015 θα τελειώσει με μηδενική ανάπτυξη 0% ή οριακά αρνητική αλλά «είναι πολύ καλύτερα από το -2,5% που περιμέναμε».

Για το 2016 και «με προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση μπορεί να έχουμε θετικούς ρυθμούς το β’ εξάμηνο» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Χαρακτήρισε, επίσης, πρόκληση και ευκαιρία το θέμα των κόκκινων δανείων «που οξύνθηκε από την ύφεση».

Σημείωσε ακόμα ότι «από τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε μια στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική» και τόνισε ότι «το πρόγραμμα είναι δύσκολο αλλά από το 2009 έχουμε εκπληρώσει τα 3/4 της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πλέον το ασφαλιστικό».

Σε ερώτηση τέλος για το αν υπάρχει ακόμα κίνδυνος Grexit εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Το Grexit είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese