Το Internet of Things είναι ένα από τα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος στον… τομέα της υψηλής τεχνολογίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται προβλημάτων.

Το Ars Technica κάνει αναφορά στο Shodan, μία νέα μηχανή αναζήτησης, η οποία ασχολείται με το Internet of Things και προσφέρει αποτελέσματα από τα δομικά συστατικά του, όπως είναι οι διασυνδεδεμένες κάμερες που ανήκουν σε αυτό. Σε μερικές αναζητήσεις εμφανίστηκαν με αρκετά εύκολο τρόπο εικόνες από παιδιά που κοιμούνται, από μέρη που δεν θα ήθελε κανείς να έχει εποπτεία, όπως είναι οι μυστικές φυτείες μαριχουάνας.

Σύμφωνα με το Ars Technica, οι webcams δεν απαιτούν την πιστοποίηση ταυτότητας με τη χρήση κωδικών, εξαιτίας του Real Time Streaming Protocol (RTSP) που χρησιμοποιούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κενά ασφαλείας που προκύπτουν από τις web κάμερες, αλλά η εντονότερη διασύνδεση μεταξύ τους εκτιμάται ότι θα κάνει πιο εύκολη τη δράση όσων έχουν κακόβουλους σκοπούς.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι οι χρήστες εφαρμογών του Internet of Things δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να θωρακίσουν την ασφάλεια του συστήματός τους.

Η λύση ενδέχεται να βρίσκεται στους ρυθμιστικούς φορείς μίας χώρας, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούν να θέσουν ένα σετ κανόνων και προϋποθέσεων για να υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα ασφάλειας σε κάθε σύστημα του Internet of Things.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese