Τα πρακτικά των συναντήσεών του στην Τουρκία έδωσε… το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον ενημέρωσε λεπτομερώς και για τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ στην Αθήνα πριν τη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήδη, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, καθορίστηκε συνάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε μία περίπου ώρα, ο κ. Κυπριανού, που συνοδευόταν από το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Τουμάζο Τσελεπή, που ήταν μαζί του σε όλες τις συναντήσεις, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τις επαφές του στο Νταβός, για τις οποίες θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι πιο χρήσιμες ήταν οι συναντήσεις στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.

Τα μηνύματα που θέλουν να μας στείλουν από την Τουρκία είναι θετικά, οι συναντήσεις διεξήχθηκαν σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να λύσουν το Κυπριακό, σημείωσε. “Το πρόβλημα θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα πρέπει να φανεί η πραγματική βούληση για να επιλυθούν ζητήματα ζωτικής σημασίας με τρόπο που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων. Εάν επιχειρηθεί να επιβληθεί το συμφέρον της μιας κοινότητας πάνω στην άλλη θεωρώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση”. Πάντοτε, πρόσθεσε, συζητούμε στη βάση των συμφωνημένων πλαισίων, στη βάση αρχών, όχι εκτός αρχών.

Ερωτηθείς εάν οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε τους ανέφεραν τα θέματα στα οποία θα ήθελαν οι Ε/κ να διαφοροποιήσουν τη θέση τους με βάση και δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που ζήτησε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να ενθαρρύνει τους Ε/κ να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις σύντομα, όπως ο ίδιος διάβασε. Δεν είχε το ρόλο του διαπραγματευτή στις συναντήσεις με τους κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, είπε, αλλά μετέφερε κάποιες θέσεις που είχε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έχουν διαχρονικά εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν μας πίεσαν, ούτε μας ζήτησαν κάτι, σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν διαπίστωσε ότι η Τουρκία μετακινείται έστω και ένα γιώτα από τη μέχρι σήμερα θέση της στο θέμα των εγγυήσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι “στο λεκτικό επίπεδο σίγουρα μετακινείται. Όμως αυτά πρέπει να τα δούμε στην πράξη. Δεν είναι στο θεωρητικό επίπεδο που θα επιλυθούν, είναι στην πράξη”.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα αποδεχθεί τις εγγυήσεις της ΕΕ, είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ούτε και του έγινε νύξη για εγγυήσεις του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, ανέφερε, όταν κάποιος υπηρεσιακός στο δείπνο αστείεψε λέγοντας ότι ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις δεν γίνονται δεκτές από το ΑΚΕΛ, δεν χρειάστηκε να του απαντήσει ίδιος, αλλά του απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κληθείς να απαντήσει σχόλιο στον Τύπο ότι εντός του ΑΚΕΛ υπήρξε διαφωνία για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης τώρα, ο κ. Κυπριανού είπε “μυθεύματα και φαντασιώσεις έχουν πολλοί, εγώ δεν τα σχολιάζω”.

Κληθείς να πει για ποιες θέσεις πρέπει να πείσει η ε/κ πλευρά, όπως ο ίδιος ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Άντρος Κυπριανού έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων λέγοντας ότι οι Τούρκοι δηλώνουν πως οι Τ/κ βιώνοντας τα γεγονότα του 1963 και το πραξικόπημα πριν την εισβολή, ανησυχούν και θέλουν εγγυήσεις από την Τουρκία. “Και απάντησα εγώ, εμείς βιώσαμε το 1974 την τουρκική εισβολή με τις χιλιάδες θανάτους, την συνεχιζόμενη κατοχή, τις εκατοντάδες πρόσφυγες που έφυγαν από τα σπίτια τους. Οπότε ανησυχίες έχουμε κι εμείς, όχι μόνο οι Τ/κ. Πρέπει να τα συζητήσουμε και δέχονται να τα συζητήσουμε, αυτό είναι το σημαντικό”. Πρέπει όμως, όταν συζητηθούν αυτά τα ζητήματα, να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας συζητήσεων, σημείωσε.

Είναι πολύ πρόωρο, πρέπει να γίνει προεργασία και προετοιμασία στο θέμα των εγγυήσεων και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να γεννήσουμε ιδέες χωρίς να ξεφεύγουμε από τις βασικές αρχές, που θα ικανοποιούν τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και ενδεχομένως και άλλων, σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν έφαγαν ψάρι στο Βόσπορο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “φάγαμε ψάρι στο Βόσπορο, ναι. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει κάποια σημασία”.

Σε ερώτηση για την ενημέρωση άλλων πολιτικών αρχηγών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει καθοριστεί ήδη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένει τον καθορισμό συνάντησης και με άλλους για να τους ενημερώσει για τις συναντήσεις του στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος: Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι «εμείς παραμένουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στο διάλογο».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Κυπριανού τον ενημέρωσε για τις επαφές του στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και στην Τουρκία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απολύτως ικανοποιημένος, αφού τα μηνύματα, τα οποία έπρεπε να σταλούν στην Τουρκία έχουν διαβιβαστεί από τον κ. Κυπριανού. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι χρήσιμες, έτσι ώστε να μας δίδεται η ευκαιρία να στέλλουμε απευθείας στην Τουρκία τα μηνύματα σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Από κει και πέρα θα αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα από τις ιδέες, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που υποβάλλονται».

Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατίας θα ενημερωθεί επίσημα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και άλλων Υπουργών, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης».

Σε ερώτηση αν στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών γίνονται διεργασίες για το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις ή ιδέες. Γίνεται μια ανταλλαγή ιδεών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο ενός διαλόγου που υπάρχει και για άλλα θέματα, όμως δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο επ’ αυτού του θέματος».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι η Τουρκία δίνει την εξουσία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί να χειριστεί ο ίδιος τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ρόλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις διαπραγματεύσεις σίγουρα είναι σημαντικός, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην Κύπρο υπάρχουν 43 χιλιάδες στρατιώτες του τουρκικού στρατού κατοχής και αναπόφευκτα η Τουρκία είναι εκείνη που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σε θέματα, όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις, η αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, τα χρονοδιαγράμματα, οι έποικοι. Άρα με παρουσία 43 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο αντιλαμβάνεστε όλοι το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι διάφορες δηλώσεις μπορεί να γίνονται και να εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες, αλλά αυτό που μετρά είναι το τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κυπριακό, είπε, «δεν θα λυθεί με δημόσιες δηλώσεις, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Άρα, εμείς παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο διάλογο και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση» από τον κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι «το αν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορώ να το πω, διότι η σοβαρότητα απαιτεί να δούμε τι θα γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να αναφερθεί στις επαφές του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα έχουμε εντός της βδομάδας ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μηνυμάτων που μετέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αισθάνεται πίεση για λύση στο Κυπριακό σε σχέση και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν νιώθουμε απολύτως καμιά πίεση. Θα το θεωρούσα προσβολή να νιώθαμε πίεση να λύσουμε το Κυπριακό. Κανείς δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς την επίλυση του Κυπριακού. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Εμείς προτιμούμε μια Τουρκία που να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, που να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και θα είμαστε οι πρώτοι που θα είμαστε ευτυχείς αν η Τουρκία γίνει κράτος μέλος της ΕΕ, όμως την ίδια στιγμή η Τουρκία και κάθε υποψήφια χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, έτσι ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.

Πρόκειται για μια διακυβερνητική διαδικασία η οποία απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών, είτε για να ανοίξει είτε για να κλείσει ένα κεφάλαιο και εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες, στις οποίες υποχρεούται να προχωρήσει έτσι ώστε να υπάρχει πρόοδος στην ενταξιακή της πορεία».

Ερωτηθείς είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν είναι από τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και από τις συζητήσεις με τους συνομιλητές μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλούμε εν έτει 2016 για στρατιωτικές εγγυήσεις και πολύ περισσότερο για εγγυήσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η ίδια η μορφή της λύσης, το περιεχόμενο της λύσης, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος μέλος είναι η καλύτερη εγγύηση όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν το θέμα των εγγυήσεων θα μπορούσε να συζητηθεί πριν από το τέλος των συζητήσεων για τις εσωτερικές πτυχές, ο Εκπρόσωπος είπε «είναι ένα σημαντικό θέμα (οι εγγυήσεις) το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί πριν να μπορούμε να μιλούμε για ενδεχόμενη συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να γίνει πάρε-δώσε μεταξύ θεμάτων της εσωτερικής πτυχής και των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είμαστε στο στάδιο του πάρε-δώσε και δεν μπορώ να προκαταλάβω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να συζητηθούν όλα τα θέματα, όλες οι πτυχές των κεφαλαίων του Κυπριακού, έτσι, ακολούθως, μέσα από μια συνολική αξιολόγηση να δούμε πού υπάρχει συναντίληψη, πού σμικρύναμε τις διαφορές και πού υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες».

Κληθείς να αναφερθεί στην επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένεται να συζητηθεί και το περιουσιακό και το εδαφικό», προσθέτοντας ότι στη συνάντηση των διαπραγματευτών που θα προηγηθεί θα καθοριστεί και η ατζέντα των συζητήσεων. «Όμως πρόκειται να συζητηθούν θέματα που δεν έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής», είπε.

Σε ερώτηση αν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς θα έπρεπε να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν προκύπτει ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή και ούτε μας ανησυχεί. Η υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη τέθηκε προτού καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και δεν είναι ένα θέμα που μας απασχολεί».

Τέλος ερωτηθείς για την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ την ερχόμενη Πέμπτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την τριμερή διάσκεψη. Οι τρεις ηγέτες θα συνοδεύονται από αριθμό Υπουργών. Τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι η Ενέργεια, η Οικονομία, ο Τουρισμός καθώς επίσης και άλλα θέματα. Αναμένεται να υιοθετηθεί η Διακήρυξη της Λευκωσίας η οποία θα αναφέρει πολύ συγκεκριμένα πώς θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία μέχρι και την επόμενη Τριμερή που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα έξι μηνών.

Αναμένεται να οριστεί μια Επιτροπή η οποία, για να μην έχουμε απλώς διακηρύξεις, θα αναλάβει να υλοποιήσει ό,τι συμφωνηθεί ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα έχουν».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese