Στα γαλλικά και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος…
Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε απάντηση στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν από την Κομισιόν, εφαρμογή του άρθρου 26 που αποκόπτει την Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Δεν συζητάμε για την αναστολή της Σένγκεν ούτε για την αποβολή κάποιου μέλους», έγραψε στον λογαριασμό του ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να εφαρμόσουμε κανόνες και να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα».

Όπως ανέφερε η Le Monde, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νομική βάση, μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, έτσι ώστε να παραταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μέχρι και δύο χρόνια.

Ουσιαστικά η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και να ετοιμάσει τη σχετική έκθεση σε δύο με τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια θα δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διορία έως την άνοιξη για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη διαχείριση των συνόρων της.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese