Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Δευτέρα απόφαση για τη δημιουργία μιας «πολιτικής αποστολής» των ΗΕ με σκοπό την επίβλεψη της εφαρμογής της οριστικής συμφωνίας τερματισμού του πολέμου…

 

ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ ενέκριναν ομόφωνα το προσχέδιο του κειμένου που υπεβλήθη από τη Βρετανία, το οποίο προβλέπει ότι η πολιτική αποστολή αυτή θα αναπτυχθεί στην Κολομβία «για μια περίοδο δώδεκα μηνών» σε πρώτη φάση, με δυνατότητα παράτασης της εντολής της, για να «επιβλέπει και να επιτηρεί την οριστική διμερή κατάπαυση του πυρός, την διακοπή των εχθροπραξιών και την παράδοση των όπλων».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης FARC κατέθεσαν από κοινού το αίτημα στο ΣΑ για την συγκρότηση της αποστολής αυτής, η οποία θα αποτελείται από «άοπλους διεθνείς παρατηρητές».

Βάσει του ψηφίσματος, μέσα σε μια περίοδο τριάντα ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλείται να υποβάλει στο ΣΑ για έγκριση λεπτομερείς προτάσεις «για το μέγεθος, τις επιχειρησιακές διαστάσεις και την εντολή» της αποστολής αυτής.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, η πλέον πολυετής ένοπλη σύρραξη στη Λατινική Αμερική, με διάρκεια 50 χρόνια, έχει στοιχίσει ως σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους, δεκάδες χιλιάδες ακόμη παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ έξι εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese