Στην στενή συνεργασία της Ιταλίας με τον Ιράν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αναφέρθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κατά τις δηλώσεις…

 

τους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους τη Δευτέρα στην Αιώνια Πόλη.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα σήμανε την αρχή μιας εξαιρετικής περιόδου. Και η συμφωνία αυτή της Βιέννης είναι μόνον το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι συμπλήρωσε ότι «η Ιταλία δεσμεύεται υπέρ της συνεργασίας, αρχής γενομένης από την Συρία, ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση, η μετάβαση στην δημοκρατία και η από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Ι.Κ.».

«Είναι κάτι που είπα και στους Ισραηλινούς, αλλά και Σαουδάραβες φίλους μας και θεωρώ ότι ο φίλος Ροχανί θα μπορεί να παίξει βασικό ρόλο για την ανάκτηση της σταθερότητας στην όλη περιοχή».

Ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε ότι θα εντατικοποιηθεί η διμερής συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και σε ότι αφορά τις επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, της υγείας και των σιδηροδρομικών συνδέσεων.

«Και σε σημαντικούς τομείς στους οποίους οι θέσεις μας είναι αποκλίνουσες, όπως στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδείξαμε ότι ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τον διάλογο».

Ο Ιρανός πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ευρώπη, «η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της συμφωνίας».

«Μιλήσαμε για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Μεσόγειο. Το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αν η χώρα μου δεν είχε παίξει αυτό τον ρόλο, σήμερα η κατάσταση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη», τόνισε ο Ροχανί, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Τεχεράνη συνεργάστηκε με την Ιταλία και για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν.

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο, όπως και σε εκείνο των μυστικών υπηρεσιών, διότι «για την όλη περιοχή δεν χρειάζεται στρατιωτική λύση, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της πολιτικής» και το Ιράν είναι διατεθειμένο να δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά την οικονομική συνεργασία, ο πρόεδρος Ροχανί υπογράμμισε ότι «υπεγράφησαν πολλές διμερείς συμφωνίες και πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω θετικές εξελίξεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese