Ένας Υεμενίτης ανώτερος δικαστικός και επτά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί το σπίτι τους στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι,…

 

δήλωσε τη Δευτέρα ένας συγγενής του, ο οποίος εκτίμησε πως το πλήγμα αυτό έκανε η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο δικαστής Γιαχία Μοχάμεντ Ράμπιντ, ο γιος του, τρεις γυναίκες και τρία παιδιά βρήκαν τον θάνατο όταν ένας πύραυλος έπληξε το σπίτι τους», είπε σε δημοσιογράφους ένας ανιψιός του δικαστικού, ο Άχμεντ Μοχάμεντ Μοχάμεντ.

Ο Μοχάμεντ έκανε τη δήλωση αυτή μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού στη Σαναά.

Είπε ότι το πλήγμα έγινε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα από αεροσκάφη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική ηγεσία, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θείος του προέδρευε ενός δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για «υποθέσεις τρομοκρατίας» και ενώπιόν του είχαν οδηγηθεί πολλοί Υεμενίτες που είχαν κατηγορηθεί ότι ανήκαν στο εξτρεμιστικό δίκτυο της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Στο νότο, ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής της κυβέρνησης Χάλεντ Μπάχαχ έφθασε στο Άντεν και κήρυξε την πόλη «προσωρινή πρωτεύουσα» της Υεμένης, καθώς σχεδιάζει να εγκατασταθεί εκεί μόνιμα, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες.

Εξάλλου ένας Υεμενίτης δημοσιογράφος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί σε βομβαρδισμό της συμμαχίας αραβικών κρατών από σαουδαραβική ηγεσία στην επαρχία Σαάντα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, προπύργιο των ανταρτών, όπως ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ο Χάσεμ Χομράνι, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου αλ Μασίρα, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στους Χούτι, απεβίωσε την Παρασκευή μετά τον τραυματισμό του μία ημέρα νωρίτερα στη Νταχιάν, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

«Η κατάσταση της ελευθερίας της πληροφόρησης γίνεται εξαιρετικά ανησυχητική καθώς οι επαγγελματίες ασκούν το έργο τους σε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό», επισήμανε η Αλεξάντρα ελ Χάζερν, επικεφαλής του γραφείου της RSF που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

«Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα εμπόλεμα μέρη είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και ότι τα εγκλήματα σε βάρος τους δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα», υπογράμμισε η RSF και κάλεσε «να απελευθερωθούν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες των ΜΜΕ που κρατούνται από ένοπλες οργανώσεις».

Την περασμένη εβδομάδα το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ ανακοίνωσε ότι έχει χάσει κάθε επαφή με τον ανταποκριτή του στην Τάιζ, τον Χάμντι αλ Μποκάρι, αλλά και με τον συνάδελφό του Αμπντελαζίζ αλ Σάμπρι, εκτιμώντας πως πιθανότατα απήχθησαν.

Σύμφωνα με την RSF, τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη το 2015.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη της επέμβασης της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη, στα τέλη του Μαρτίου του 2015, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 6.000 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου οι μισοί ήταν άμαχοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese