Τη διαπίστωση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, όσον αφορά τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τονίζουν στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων,…

 

έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τους επιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν μετά στη διαβίωσή τους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Μιχάλης Βλασταράκος.

Είπε, επίσης, ότι τα τεχνικά κλιμάκια «θα μελετήσουν όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε προκειμένου να βελτιωθούν, προσθέτοντας πως «είπαμε στον πρωθυπουργό ότι εμείς ως γιατροί έχουμε σε ποσοστό 30% αδυναμία να πληρώσουμε τις εισφορές, άρα αν τις αυξήσουμε υπερβολικά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν θα έχει εισπραξιμότητα. Για πολύ μεγάλα εισοδήματα μπορεί να έχει μια προσαύξηση».

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι γιατροί έχουν κινητοποιήσεις 28 και 29 του μηνός, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα κλείσουν τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων, δεν θα εκδίδονται πιστοποιητικά και γνωμοδοτήσεις, εκτός των ΑμεΑ.

Τέλος, ερωτηθείς ποιά είναι η πρόταση της κυβέρνησης είπε «θα μελετήσουν τις προτάσεις και μετά θα απαντήσουν».

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

«Είπαμε συγκεκριμένα να μην υπάρχουν μεγάλες εισφορές, να μπει ένα πλαφόν στις εισφορές και στη συνέχεια οι υπόλοιποι επαγγελματίες να μην επιβαρυνθούν με το ποσό που επιβαρύνονται μέχρι σήμερα. Σε λογικά πλαίσια θα υπάρχει συνεργασία», σημείωσε και προσέθεσε:

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό θα το δουν τα κλιμάκια με βάση τις αρχές τις οποίες φέρνει, ότι πρέπει να είναι πιο δίκαιο το σύστημα και να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που βγάζουν περισσότερα, εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι δεν πήραν συγκεκριμένη δέσμευση γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. «Εμείς δείξαμε τη διάθεσή μας να συνεισφέρουμε και στα τεχνικά κλιμάκια και στον διάλογο».

Ο πρόεδρος ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε με πίνακες και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο διαμόρφωσης Ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο».

«Δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν και νέοι δικηγόροι, αλλά όχι μόνο νέοι δικηγόροι, υποχρεούνται να καταβάλλουν και φορολογία και εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν το 67%, το 82% έως και το 90% του εισοδήματός τους, ένα τέτοιο σύστημα είναι αδύνατον να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο», εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής προσθέτοντας ότι επειδή οι πίνακες ήταν παραστατικοί, ουσιαστικοί και «ήταν αριθμοί», ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τους κατανοήσει και να «οδηγηθεί στην ριζική αναθεώρηση των αρχών του συγκεκριμένου προσχεδίου Ασφαλιστικού συστήματος».

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που υποβάλλαμε, που δεν είναι παρατηρήσεις θεωρητικού χαρακτήρα, αλλά παρατηρήσεις που αφορούν υπολογισμούς, αριθμούς και δυνατότητα επιβίωσης του συστήματος» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την απάντηση».

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του χθες ότι «θα προστατεύσουμε τους νέους επιστήμονες και όχι τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες στους δρόμους», ο κ. Αλεξανδρής είπε: «Θεωρώ πως μια τέτοια παρέμβαση έχει αισθητικό χαρακτήρα, το «κίνημα της γραβάτας» δεν είναι «κίνημα αγχόνης», είναι κίνημα ζωής. Άρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι τι φορούν οι δικηγόροι, που η γραβάτα είναι το επαγγελματικό τους ένδυμα, αλλά αν το αίτημά τους είναι ουσιαστικά, νομικά και οικονομικά ορθό. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση, και τα υπόλοιπα νομίζω πως συνιστούν λογοπαίγνια συγγνωστά στο πλαίσιο μιας δημόσιας εμφάνισης του πρωθυπουργού της χώρας».

Ερωτηθείς αν οι δικηγόροι δέχονται το εισοδηματικό κριτήριο, είπε ότι «δεχόμαστε ότι είναι ουσιαστικό, αναλογικό, προοδευτικό και ότι μπορεί να προσαρμόζεται», προσθέτοντας: «Εδώ έχουμε, υπό το σημερινό καθεστώς, δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές 9.300 ευρώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν»

«Αναμένουμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων» είπε ο κ. Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και γραμμής πλεύσης».

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, «ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει χρόνος για να εξακολουθήσει μια διαβούλευση, να ακούσει πληρέστερα τις απόψεις μας και να αναπροσαρμόσει τη θέση του και την πρόταση που θα κάνει στο Κοινοβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων είπε ότι αυτό αποφασίζεται από τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων. «Αναμένω να ακούσω τις προτάσεις των συναδέλφων, όταν τους μεταφέρω την εικόνα που έχω μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το πραγματικό κλίμα, αυτό το οποίο διαπίστωσα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese