Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

To οικονομικό κόστος από την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα της ΕΕ θα είναι σημαντικό, λόγω των καθυστερήσεων που θα προκύψουν, επισημαίνει το ινστιτούτο…

 

Bruegel, μια από τις πλέον επιδραστικές δεξαμενές σκέψης των Βρυξελλών.

Το ινστιτούτο ανάρτησε γράφημα με το οποίο αποδεικνύει ότι το 78% των συνολικών μεταφορών προϊόντων στο εσωτερικό της ΕΕ, διακινούνται με οδικές μεταφορές. Από το 1995 ως το 2012, αναφέρει το Bruegel, οι γερμανικές, διεθνείς οδικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 44%.

Το ινστιτούτο επεξηγεί το γράφημα προειδοποιώντας ότι αν η Γερμανία επανέφερε συνοριακούς ελέγχους με τους γείτονές της, όπως σήμερα κάνει η Δανία και η Σουηδία, τότε το κόστος από τις επιπλέον καθυστερήσεις θα ήταν υπολογίσιμο.

Την δημόσια ανάρτηση του ινστιτούτου Bruegel αναπαρήγαγαν τόσο ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν Μάρτιν Σέλμαγιερ, όσο και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Tην ίδια ώρα το θέμα της παράτασης των προσωρινών συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν, μέχρι και για δύο έτη, θα τεθεί στο τραπέζι του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης (JAI) που θα διεξαχθεί σήμερα (25/01) στο Άμστερνταμ.

Πηγή του Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Κροατία και Ουγγαρία, επιθυμούν να συζητήσουν "τις προοπτικές εξάντλησης των χρονικών ορίων της παρούσας προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα μεταξύ τους σύνορα, η οποία λήγει τον Μάιο και να εξετάσουν αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει χρήση της διάταξης για επαναφορά των ελέγχων μέχρι και για δύο έτη".

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρώ μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, απέρριψε την πλήρη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την αναστολή της ισχύος της συνθήκης για δύο έτη στο σύνολό της, πρόταση που είχε διακινηθεί στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες. Αντιθέτως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διετή παράταση κατά περίπτωση και μόνο στα σύνορα χωρών που το αιτηθούν, αν και εφόσον η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί ως τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, εθνικοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, η οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την αρμοδιότητα της ενημέρωσης για τα τεκτενόμενα στο άτυπο συμβούλιο της Δευτέρας, επιβεβαίωναν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της. Η πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Β.Ορμπάν για "φράχτη στα σύνορα Ελλάδας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, θα μεταφερθεί από τον αρμόδιο Ούγγρο υπουργό και στο τραπέζι του JAI.

Στο τραπέζι των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της 13ης τηλεδιάσκεψης των συντονιστών των κρατών μελών της "διαδρομής των βαλκανίων" που έλαβε χώρα χθες, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να ενημέρωσει για τις επαφές που πραγματοποιεί με τις τουρκικές αρχές για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και μέσω της χώρας αυτής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τουρκία θα επισκέπτονται τις ώρες του Συμβουλίου, η ύπατη εκπρόσωπος Φ.Μογκερίνι, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γ.Χαν και ο επίτροπος για την ανθρωπιστική δράση Χρ.Στυλιανίδης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese