Ένα πρώτο δείγμα της εκρηκτικής όπως αναμένεται πρώτης σύγκρουσης στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση…
για το Ασφαλιστικό έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης στο Τάε Κβον Ντο.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση αυτοκριτικής και σηκώνοντας το γάντι του «σκληρού ροκ» που πέταξε η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε μύδρους επιθέσεων κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας να φέρει ανοιχτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ των ευθυνών του για κατάθεση εναλλακτικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, το οποίο απορρίπτει. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει σε ένα προς ένα σε όλα τα «κακώς κείμενα» που καταλογίζει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο των μίντια και της διαπλοκής, την οποία όπως τόνισε εξυπηρέτησε ο κ. Μητσοτάκης με την καταψήφιση για το διορισμό του ΕΣΡ προκειμένου να δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες.

Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει εκ νέου γέφυρες με τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, απευθύνοντας έκκληση για «εξαντλητικό διάλογο» και προαναγγέλλοντας βελτιωτικές κινήσεις στο σχέδιο νόμου προκειμένου να λειανθούν οι αντιδράσεις τους. Ήδη σήμερα στις 12 ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με αντιπροσωπεία των επιστημόνων, ενώ εν αναμονή τελεί η συνάντηση με τους αγρότες, πίσω από την οποία άφησε αιχμές για πολιτικό παρασκήνιο.

Ο πρωθυπουργός στην επέτειο του ενός έτους για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, επιχειρώντας να στριμώξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ασφαλιστικό, θέτοντας το δίλημμα εάν είναι υπέρ μίας 12ης μείωσης στις κύριες συντάξεις, αφού δεν έχουν καταθέσει κάποια εναλλακτική πρόταση.

Το ασφαλιστικό σύστημα είτε θα μεταρρυθμιστεί είτε θα καταρρεύσει, προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, προανήγγειλε βελτιωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό για τους νέους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καλώντας εκ νέου σε ειλικρινή διάλογο.

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το PSI, δεν ευθυνόμαστε για αύξηση των άνεργων και για το δημογραφικό. Πρέπει να σταθούμε με ευθύνη σε ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Δεν είμαστε εμείς η κυβέρνηση που οδήγησε σε ύφεση 25%, είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε με ευθύνη… Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων. Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε όλοι με κοινωνική δικαιοσύνη. Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις» τόνισε.

Στο σημείο αυτό προκάλεσε τη ΝΔ να γνωρίσει τον κόσμο τι προτείνει για το ασφαλιστικό, ανακοινώνοντας «αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα με κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστικό διάλογο».

Ειδικά για τους αγρότες διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε το εισόδημά τους», αλλά συμπλήρωσε πως «δεν ακούω να γίνεται συζήτηση για κάτι άλλο πέραν του ασφαλιστικού». Παράλληλα, εξήγγειλε κονδύλια συνολικά 15 δισεκ. ευρώ που θα διατεθούν για τον αγροτικό κόσμο στην επόμενη πενταετία.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για τους μικρούς αγρότες, που παίρνουν λιγότερα από τα έξοδα τους, όχι αυτούς τους με τις υπέρογκες ενισχύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των επιχειρούμενων παρεμβάσεων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο, είπε ότι ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ και κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ που διοργάνωναν την καμπάνια του «Ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου έτους, «τώρα είναι εναντίον των μέτρων».

«Kύριε Μητσοτάκη: Δεν γίνεται να είστε και με τις πορείες και με τους δανειστές. Ποια είναι η πρόταση σας για τους αγρότες που φτωχοποιήσατε;» διερωτήθηκε. Δεν γίνεται να είσαι και με τα μπλόκα στους δρόμους και με το ΔΝΤ, τόνισε.

«Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να πολεμήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμήσουμε για τις ιδέες του με τις δικές μας ιδέες, θα τον πολεμήσουμε για τις πράξεις του και για όσα έκανε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν καθαίρεσε διευθυντές και προϊσταμένους και σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης σε μια νύχτα» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο.

Τόνισε ότι αντίθετα με όσα έπραξε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο τερματίζεται το ρουσφέτι και η κομματοκρατία. «Θα το στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα Ποταμίσια εξαπτέρυγα;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε και τη συσπείρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κομματικής βάσης, κάνοντας λόγο για σενάρια εκτροπής με την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς. «Προσπαθούν ξανά για εκτροπή… Θα διαψευστούν καλά και τους το λέμε ότι όσο παλεύουν η κυβέρνηση και η χώρα θα προχωρήσει όσο κι αν λυσσομανούν θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι, αμετανόητοι και δογματικοί και μηχανεύονται την πτώση μιας κυβέρνησης που εξελέγη πριν τέσσερις μήνες με μια δύσκολη συμφωνία» πρόσθεσε.

«Σαράντα χρόνια κυβερνήσανε θα κουραστούν να βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και σε αυτή και την επόμενη τετραετία» δήλωσε o πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».

Υπεραμυνόμενος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «θράσος να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για τη δική μας διαπραγμάτευση που ελάφρυνε τον προϋπολογισμό κατά 20 δισεκ. ευρώ ενώ εξαφάνισαν πλούτο πάνω από 50 δισ.»

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές και κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κάνοντας λόγο για «αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης» σημείωσε, πως «ένα χρόνο μετά είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις μάχες που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας και αγώνα συγκρουστήκαμε σε ένα κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει σε συνταγές λιτότητας κι εκείνους που λένε ότι ‘δεν φταίνε οι συνταγές, αλλά αυτοί δεν τις εφαρμόζουν καλά’».

«Μας είχαν στημένη την παγίδα για να μας υποτάξουν και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να μας υποτάξουν έστησαν την παγίδα του Grexit» υποστήριξε.

«Η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας» διευκρίνισε πάντως.

«Η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια.. η σπορά που ρίξαμε γονιμοποιείται, και ήδη έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία… Και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και στην Ισπανία κυβέρνηση προοδευτική». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον ιταλό ομόλογό του και τη στροφή που κάνει κατά της λιτότητας και τη γαλλική θερμή υποστήριξη στην Ελλάδα γεγονότα που, όπως είπε, συνέβησαν λόγω της ανάδειξης της Αριστεράς στην εξουσία.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός άφησε επίσης αιχμές προς τη Λαϊκή Ενότητας κάνοντας λόγο για «ανόητες συμβουλές να συγκρουστούμε τυφλά… Θα είχαμε άθελά μας μετατρέψει τους συντρόφους μας σε Πορτογαλία και Ισπανία σε απολογητές.»

«Εμείς μειώσαμε τους μετακλητούς κατά 25% έχουμε 630 μετακλητούς, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε 1.200» σχολίασε ακόμη ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις κατηγορίες για οικογενειοκρατία και ρουσφέτια.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο κόσμος στα Βόρεια Προάστια και στις πλούσιες γειτονιές της Αθήνας έκανε αρχηγό τον κ. Μητσοτάκη»…
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese