Ποιοι ένοικοι ενός κτηρίου κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από καρδιά; «Αυτοί που ζουν σε ψηλότερους ορόφους», είναι η απάντηση που δίνει νέα μελέτη στο… απίθανο ερώτημα, για το οποίο όμως έχει εκπονηθεί επιστημονική έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 7.842 περιπτώσεις.

Η έρευνα, που έγινε στον Καναδά, απέδειξε πως όταν ένοικοι του τρίτου ορόφου και κάτω πάθαιναν καρδιακή προσβολή, τότε είχαν 4,2% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Όταν μιλάμε για ουρανοξύστες μάλιστα, τότε όσοι πάθουν καρδιακό επεισόδιο ενώ βρίσκονται από τον 16ο όροφο και πάνω έχουν μόλις 0,9% πιθανότητες να επιβιώσουν, ενώ από τον 25ο και πάνω, κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα τουλάχιστον, δεν επιβίωσε!

Ο λόγος είναι απλός και… λογικός. Ο χρόνος που χρειάζονται οι διασώστες για να φτάσουν στον ασθενή ποικίλει και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικός – θα λέγαμε ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ιαν Ντρέναν από το St. Michael’s στο Τορόντο, επισημαίνει πάντως πως υπάρχει τρόπος να μεγιστοποιήσει κανείς τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακό, ακόμα και στους ουρανοξύστες, αρκεί να έχουν… σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των διασωστών: Να υπάρχει πάντα ένα ασανσέρ ασφαλείας και εύκολη πρόσβαση στην είσοδο – είναι οι δυο πιο απλοί κανόνες, που μπορεί να αποδειχθούν και οι πιο σημαντικοί.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese