Περίπου 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, στις 2 Ιανουαρίου, που στάθηκε αφορμή για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της…

 

Τεχεράνης, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των ιρανικών εισαγγελικών αρχών.

"Μετά την επίθεση συνελήφθησαν περίπου 100 άνθρωποι, ορισμένοι εκ των οποίων στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι", είπε ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζελέ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna, ενώ μέχρι σήμερα οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι είχαν προβεί σε 40 συλλήψεις.

"Η επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας καταδικάστηκε από όλους τους αξιωματούχους και λάβαμε αμέσως μέτρα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Μοχσενί-Ετζελέ, ένα πρόσωπο συνελήφθη "στο εξωτερικό" και μεταφέρθηκε στο Ιράν, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

 

"Είχε δώσει τις εντολές σε ορισμένους από αυτούς που μπήκαν στην πρεσβεία", εξήγησε, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του ανθρώπου αυτού, ούτε το πού συνελήφθη.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καταδίκασε την Τετάρτη την επίθεση που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυράις για την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία. Η επίθεση στρέφεται "ενάντια στη χώρα (σ.σ. το Ιράν) και το Ισλάμ", υπογράμμισε.

Η πυρπόληση της σαουδαραβικής πρεσβείας οδήγησε το Ριάντ να διακόψει, την επόμενη ημέρα, τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν ενώ πολλές γειτονικές χώρες έλαβαν επίσης μέτρα κατά της Τεχεράνης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese