Της Νικολέττας Μπούκα
Φρένο στο ξεπούλημα των μαγειρείων του “ΑΧΕΠΑ” αγωνίζονται να βάλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Η αντίθεσή τους έγκειται στο ότι σήμερα το κόστος των…
μαγειρείων δεν ξεπερνά τις 650.000 ευρώ ετησίως, ενώ με την ανάθεσή τους σε ιδιώτη θα εκτοξευτεί στο 1 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο θα πληρώσει επιπλέον 350.000, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την κάλυψη άλλων αναγκών του νοσοκομείου.

Τα παραπάνω κατήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του “ΑΧΕΠΑ” Μπάμπης Κοροξενός και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν κατάληψη του γραφείου, όπου θα συνεδριάσει το δ.σ. του “ΑΧΕΠΑ” (πιθανόν την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου), για να εγκρίνει το διαγωνισμό, ως κίνηση, για να τον μπλοκάρουν.

“Τα μαγειρεία του ‘ΑΧΕΠΑ’ είναι πλήρως ανακαινισμένα. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει στη διάθεσή του πέντε μάγειρες και τέσσερις βοηθούς. Άρα δεν χρειάζεται να μπει ιδιώτης. Το χειρότερο είναι ότι στο μειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο ιδιώτες, στο 1.000.000 ευρώ ετησίως προβλέπονται μόνον τα τρόφιμα και το προσωπικό, που θα είναι τρεις μάγειρες και τρεις βοηθοί. Όλα τα άλλα, όπως στέγαση, νερό, ρεύμα, είδη μαγειρικής και προσωπικό για την καθαριότητα των μαγειρείων, πρέπει να συνεχίζει να τα καλύπτει το ίδιο το νοσοκομείο”, εξήγησε ο κ. Κοροξενός.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, αν μπουν ιδιώτες στα μαγειρεία, το ήδη υπάρχον προσωπικό είτε θα απολυθεί είτε θα μετακινηθεί σε άλλες θέσεις (π.χ. διοικητικές) ή ακόμη θα πάει σε άλλα νοσοκομεία, που ακόμη έχουν δικά τους μαγειρεία.

Κωφεύει το Υπουργείο

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι και η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι για το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Στρατής Πλωμαρίτης ενημερώθηκε για το πρόβλημα, αλλά συνέστησε στους εργαζόμενους να απευθυνθούν στον υπουργό Υγείας, διότι ο ίδιος δεν θα… εισακουστεί. Οι εργαζόμενοι ακολούθησαν τη συμβουλή του και έστειλαν δύο σχετικά έγγραφα στον Ανδρέα Ξανθό, ενώ μόλις προχθές έστειλαν και τρίτο, χωρίς ποτέ να λάβουν απάντηση.

“Έχοντας εξαντλήσει πλήρως τα όρια ανοχής και υπομονής, το δ.σ. του εργασιακού σωματείου ‘ΑΧΕΠΑ’ αποφάσισε να σας ενημερώσει για πολλοστή φορά. Ευχόμαστε να είναι και η τελευταία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από τις απερχόμενες διοικήσεις και άνευ λόγου και αιτίας τη συνεχίζει με το ίδιο ενδιαφέρον και το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του ‘ΑΧΕΠΑ’ να πουλήσουν τα μαγειρεία του νοσοκομείου σε ιδιώτες, πάντα με τη θετική εποπτεία από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ”, επισημαίνεται στο έγγραφο των εργαζομένων, το οποίο κοινοποιείται και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Παράλληλα τονίζεται ότι, “αν ενημερωθείτε σωστά για την ουσία, σίγουρα δεν θα συμφωνήσετε και θα αντιδράσετε. Σας παρακαλούμε θερμά, επειδή το θέμα είναι ύψιστης σημασίας για μία αριστερή κυβέρνηση, να μας ενημερώσετε εγγράφως και άμεσα ποια είναι σήμερα η επίσημη κυβερνητική θέση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι εν καιρώ οικονομικής κρίσης γίνονται συμβάσεις με ιδιώτες που βλάπτουν οικονομικά το δημόσιο με μεγαλύτερα κοστολόγια”.

Ανεξήγητη επιμονή

Για ανεξήγητη επιμονή στην προώθηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού έκανε λόγο η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. του “ΑΧΕΠΑ” και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Αναστασία Πολίτου. Μάλιστα τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν προχώρησαν σοβαρότεροι διαγωνισμοί του νοσοκομείου που αφορούν την προμήθεια αναγκαίων υλικών και στους οποίους έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα.

Για ιδιωτικοποίηση που εντείνεται στα νοσοκομεία, με τελευταίο χτύπημα τη σίτιση στο “ΑΧΕΠΑ”, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese