Σύσσωμοι, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δημοτικές αρχές, σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς και επαγγελματικά σωματεία, όλες οι…
κοινωνικές τάξεις βρίσκονται στο πλευρό και στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών της Ηλείας και στη συνάντηση που έγινε χθες το πρωί στο μπλόκο της Μαραθιάς αποφασίστηκε να βρεθούν όλοι μαζί στις κινητοποιήσεις.

Χθες μπορεί να μην έγινε αποκλεισμός της εθνικής οδού, ωστόσο η παρουσία των αγροτών ήταν μεγάλη, καθώς το μπλόκο της Μαραθιάς ενισχύεται καθημερινά με τρακτέρ, και αυτό που εξασφάλισαν χθες οι αγρότες ήταν η στήριξη όλων των κοινωνικών τάξεων, με δεδομένο ότι όλοι πλήττονται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ήταν όλοι εκεί

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σημείο που έχει στηθεί το μπλόκο παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων Παναγιώτης Μπράμος, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νίκος Κυπρούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σαψάλης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας Δήμητρα Βαρελά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ζάρρας και Ανδρέας Ανδρουτρόπουλος, ο οποίος είναι ο συντονιστής αγροτικών θεμάτων του δήμου Ήλιδας και είναι και μέλος του συντονιστικού των αγροτών.

Από την πλευρά των αγροτών ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος μετέφερε στους παρευρισκόμενους τα αιτήματα των αγροτών, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους για να επιβιώσουν, αφού με τα νέα μέτρα αφανίζεται ο κλάδος, και ζήτησε τη στήριξη όλων για να μπορέσει να σταθεί όρθιος ο κλάδος και κατ’ επέκταση η χώρα.

Αλληλεγγύη

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε και προχθές στο μπλόκο των αγροτών, επεσήμανε ότι ο δήμος Ήλιδας από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους αγρότες, και αυτό φάνηκε και από το ψήφισμα στήριξης που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποσταλεί παντού, και τόνισε ότι τα μέτρα ισοπεδώνουν τους αγρότες και βάζουν ταφόπλακα στον κλάδο. Υπογράμμισε δε, ότι εάν ισοπεδωθούν οι αγρότες θα καταρρεύσει η κοινωνία και θα χαθεί η Ελλάδα από το χάρτη και ξεκαθάρισε ότι ο δήμος βρίσκεται στο πλευρό τους.

Και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Μπράμος υπογράμμισε ότι όλοι συμπαρίστανται στους αγρότες και μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας είχε εκδώσει σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης εδώ και δύο μήνες. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέλθει σε διάλογο, όχι μόνο με τους αγρότες αλλά με όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, είπε ότι είναι βέβαιο ότι το ασφαλιστικό οδηγεί σε καταστροφή και υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να είναι αλληλέγγυοι  στους αγρότες, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Τόνισε δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας είναι δίπλα τους και επανέλαβε το ψήφισμα που εκδόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση.

Όλοι στο πλευρό τους

Αιχμηρός ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ο οποίος είπε ότι τα ίδια προβλήματα με τους αγρότες έχουν και οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι και είπε ότι χωρίς τους αγρότες δεν επιβιώνει κανένας και φυσικά είπε ότι ο Σύλλογος είναι στο πλευρό τους. Τόνισε δε ότι όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στον αγώνα των αγροτών και είπε χαρακτηριστικά: «Το αγροτικό και το ασφαλιστικό θα είναι το Κιλελέρ της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Κυπρούλης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο σημαίνει ταφόπλακα, αφαίμαξη και δήμευση του εισοδήματος και δεν θα μπορέσει να δουλέψει κανείς, χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των αγροτών και δήλωσε αλληλέγγυος. Μάλιστα γνωστοποίησε στους αγρότες ότι εάν κατά την κινητοποίησή τους κατηγορηθούν για παρακώλυση συγκοινωνιών, θα έχουν δωρεάν υπεράσπιση από τους δικηγόρους του Συλλόγου.

Συμπαράσταση στους αγρότες δήλωσε και ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Χρήστος Παλαιολόγος και τους κάλεσε να κινητοποιηθούν ακόμη πιο δυναμικά, εμώ και ο ίδιος επεσήμανε ότι θα είναι μπροστάρης στον αγώνα. Τους κάλεσε δε να μπουν όλοι δυναμικά στην κινητοποίηση.

 Ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια είχε δει έγκαιρα το πρόβλημα και είχε εκδοθεί το ψήφισμα, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Περιφέρειας και διατύπωσε την απορία του τη στιγμή που πλήττονται όλοι οι κλάδοι πώς είναι δυνατόν να μην το βλέπει η κυβέρνηση, ενώ έθεσε το ερώτημα μήπως ο στόχος είναι να ξεπουληθεί η γη.

Την αλληλεγγύη του στους αγρότες εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σαψάλης, ο οποίος ανέφερε ότι οι έμποροι κάνουν το 80% του τζίρου τους από τους αγρότες και τόνισε ότι θα είναι δίπλα τους στον αγώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας Δήμητρα Βαρελά, η οποία ζήτησε να καταλάβουν όλοι ότι πλήττονται όλα τα επαγγέλματα και πρέπει να υπάρχει ενότητα και ο ένας να σταθεί δίπλα στον άλλο.

Αυτό που επανέλαβαν οι αγρότες είναι ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο θα είναι ανεπιθύμητος στο νομό και ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στο μπλόκο της Μαραθιάς, ενώ χθες επιτροπή μετέβη στη Λάρισα και συμμετείχε στη συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese