Άστραψε και βρόντηξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος για την απροθυμία ορισμένων κρατών να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και…

 

την Ιταλία, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 277 μετεγκαταστάσεις.

«Δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, προαναγγέλλοντας κυρώσεις από την Κομισιόν σε όσους δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο, τα κράτη πρέπει να τον ακολουθήσουν. Είμαστε εδώ, για να το παρακολουθούμε και να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί», είπε, καλώντας τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης.

Παράλληλα, μιλώντας στο MEGA ο κ. Αβραμόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά το ρεπορτάζ των Financial Times για την επιβολή αυστηρότατων ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, κίνηση η οποία θα εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος και ουσιαστικά θα θέσει την Ελλάδα εκτός της Ζώνης Σένγκεν.

«Βεβαίως και δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά έχει την υποστήριξη της Ευρώπης». «Η πΓΔΜ δεν είναι ακόμα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε.

«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους» ξεκαθάρισε, εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι η προσφυγική κρίση δεν θα ανοίξει εκ νέου το παράθυρο για συζητήσεις περί Grexit.

Ο επίτροπος προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση της Ζώνης Σένγκεν γεννά πραγματικούς κινδύνους για την Ευρώπη και τα κεκτημένα δεκαετιών σύγκλισης και ενοποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να αρχίσει το «ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρώπης».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese