Για τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες έκανε λόγο η… ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης ενός νεαρού ενόπλου χθες Παρασκευή σε λύκειο στο χωριό Λα Λος, όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες, στη βορειοδυτική επαρχία Σασκάτσουαν του Καναδά.

Όπως επισήμανε ακόμη η αστυνομία, ότι οι έρευνες της συνεχίζονται σε δύο τοποθεσίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε κάνει λόγο, από το Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετέχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, για πέντε νεκρούς στην επίθεση. Ωστόσο η Μορίν Λέβι, ανώτατη αξιωματικός της καναδικής αστυνομίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως σύμφωνα με τις νεότερες διαθέσιμες πληροφορίες, οι νεκροί είναι τέσσερις.

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή, υπάρχουν πολλές πληροφορίες που διαβιβάζονται ταχύτατα και αρχικά, είχαμε επιβεβαιώσει ότι υπήρχαν πέντε νεκροί, αλλά πλέον μιλάμε για τέσσερις θανάτους», εξήγησε η Λέβι.

Κατά την ίδια, «ένας αριθμός» τραυματιών μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σασκατούν, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από το Λα Λος. «Ο αποκλεισμός (του σχολείου του Λα Λος) ήρθη και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες», διευκρίνισε η Λέβι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας νεαρός άνδρας έχει συλληφθεί και το όπλο του κατασχέθηκε. Η έρευνα για την επίθεση, για την οποία οι αρχές ειδοποιήθηκαν περί τις 13:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια.

Το 2014, μια δασκάλα είχε διαμαρτυρηθεί και εκφράσει ανησυχία για τα κρούσματα βίας στο σχολικό συγκρότημα του Λα Λος. Είχε πει πως ένας μαθητής που είχε προσπαθήσει να τη μαχαιρώσει επέστρεψε στην τάξη όπου δίδασκε η ίδια αφού εξέτισε την ποινή 10 μηνών που του είχε επιβληθεί, ενώ ένας δεύτερος της επιτέθηκε στο σπίτι της.

Οι επιθέσεις ενόπλων είναι σχετικά σπάνιες στον Καναδά, όπου εφαρμόζονται πολύ πιο αυστηροί νόμοι για την οπλοκατοχή από ό,τι στις ΗΠΑ. Η χειρότερη επίθεση ενόπλου σε σχολείο στη χώρα αυτή είχε σημειωθεί το 1989, όταν 14 φοιτητές είχαν σκοτωθεί στο Ecole Polytechnique, το πολυτεχνείο του Μόντρεαλ. Το χθεσινό συμβάν είναι το χειρότερο σε σχολείο του Καναδά τα τελευταία 26 χρόνια.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese