Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Τζόζεφ Ντάνφορντ υπερθεμάτισε της ανάγκης λήψης αποφασιστικής στρατιωτικής δράσης για την ανάσχεση της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Λιβύη, δηλώνοντας…

 

πως η οργάνωση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την βόρειοαφρικανική χώρα ως πλατφόρμα για τον συντονισμό των επιχειρήσεων της στην Αφρική.

«Αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την κατάσταση, ανησυχώ για την εξάπλωση του ΙΚ στη Λιβύη… συνεπώς εκτιμώ πως τα στελέχη της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων οφείλουν έναντι του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και του προέδρου Ομπάμα να αναζητήσουν τρόπους για την μελλοντική πορεία αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ΙΚ στην Λιβύη», τόνισε ο Ντάνφορντ, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων από το Παρίσι, επισημαίνοντας ότι συντρέχουν «επιτακτικοί λόγοι» για την χάραξη αυτής της πορείας.

«Αυτό που επιθυμούμε είναι η λήψη μιας αποφασιστικής στρατιωτικής δράσης για την ανάσχεση της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη να συνδυαστεί με τρόπο που θα υποστηρίζει την μακρόχρονη πολιτική μετάβαση του κράτους της Λιβύης».

Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελείται από το χάος που συνεχίζεται στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει πλέον αποκτήσει ερείσματα στη χώρα, καθώς έχει καταλάβει από τον Ιούνιο τη Σύρτη, στα δυτικά των περιοχών όπου βρίσκονται οι κυριότερες λιβυκές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Θεωρώ την Λιβύη, ως μια πλατφόρμα του ΙΚ από την οποία οι τζιχαντιστές μπορούν να διεξάγουν κακόβουλες δραστηριότητες σε όλες τις χώρες της Αφρικής», σημείωσε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese