Δεκτή έκανε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την… αίτηση φορέων ασφαλιστικών Συλλόγων και συνταξιούχων που ζητούσαν να ακυρωθεί έγγραφο του υπουργείου Εργασίας καθώς επηρέαζε δυσμενώς το ύψος των συντάξεών τους, αλλά ήταν και επιβαρυντικό για το Ταμείο τους. Με την υπ’ αριθμ. 216/2016 απόφασή της, έκανε δεκτή την προσφυγή των ασφαλιστικών φορέων και ακύρωσε το επίμαχο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας για λόγους ασφαλείας του δικαίου.

Ειδικότερα, είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ένωση Συνταξιούχων Ασφαλιστών, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Οι ασφαλιστικοί φορείς ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί το από 19.9.2014 έγγραφο της γενικής διευθύντριας Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αναφορικά με την εισφορά εργοδοτών ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά που ισχύει για το υποχρεωτικό δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, ισχύει και για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

Οι ασφαλιστές υποστήριζαν ότι το επίμαχο έγγραφο επηρεάζει δυσμενώς το ύψος των χορηγουμένων συντάξεων και τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Μάλιστα, προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους, κατέθεσαν και σχετική αναλογιστική μελέτη.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese