Εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναλάβει ο Οργανισμός το κόστος της… διενέργειας του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης Α(Η1Ν1) στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Aυτό ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, και υπό το βάρος των καταγγελιών των γιατρών ότι αφενός η χώρα δεν εκπονεί ουσιαστικά και μεθοδικά επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης, αφετέρου η σχετική δαπάνη για τη διάγνωση της γρίπης που μετακυλίεται στους ασφαλισμένους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Αυτό που δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο, ούτε και αποσαφηνίστηκε είναι με ποιο κονδύλι θα καλυφθεί η ανίχνευση των ιών της γρίπης. Ο ΕΟΠΥΥ πιθανόν να έχει την καλή πρόθεση και πριν την εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ωστόσο οι οικονομικές του δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες με τόσες οφειλές προς τους παρόχους υγείας (τακτικές και ληξιπρόθεσμες).

Τα προηγούμενα έτη η επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή η ανίχνευση, ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των ιών της γρίπης που κυκλοφορούσαν κατά την περίοδο της γρίπης, στην κοινότητα αλλά και στις μονάδες υγείας, εκπονούνταν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και χρηματοδοτούνταν μεσω κοινοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους 177.000 ευρώ. Ωστόσο, εφέτος ολοκληρώθηκε το κοινοτικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να έχει βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Εφέτος, παρόλα τα πενιχρά ποσά που έχουν στη διάθεσή τους τόσο οι υγειονομικές αρχές όσο και το ΕΣΥ από τον επιδημιολογικό έλεγχο μέχρι τώρα φαίνεται ότι κυριαρχεί το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος της γρίπης, δηλαδή το στέλεχος Α(Η1Ν1) που είχε προκαλέσει την πανδημία κατά το 2008-2009.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese