Η δολοφονία του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Λιτβινένκο "διατάχθηκε από ένα κράτος", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ενός Βρετανού…

 

δικαστή που εμπλέκει στην υπόθεση τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που ανέκαθεν πιστεύαμε και αυτό που πίστευε η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, την εποχή που διαπράχθηκε αυτή η αποκρουστική δολοφονία, δηλαδή ότι είχε διαταχθεί από ένα κράτος", είπε ο Κάμερον μιλώντας σε βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια από το Νταβός της Ελβετίας.

"Για αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες , να εκδόσει εντάλματα σύλληψης και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, μέτρα που ισχύουν και τώρα", πρόσθεσε.

"Σήμερα (χθες), προσθέσαμε (σε αυτά τα μέτρα) το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και θα συσκεφθούμε και πάλι με τις δικαστικές αρχές για να δούμε τι μπορεί να γίνει", εξήγησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία των δύο φερόμενων ως δραστών της δολοφονίας, του Αντρέι Λουγκοβόι και του Ντμίτρι Κόβτουν.

"Αντιδράσαμε σε αυτό το σοκαριστικό γεγονός πριν από χρόνια και θα ενισχύσουμε και άλλο την δράση μας σήμερα", κατέληξε ο ΚάμερονEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese