Μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των… αγροτικών προϊόντων και θα αντισταθμίσουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση την οποία συνυπογράφει ο Β. Γιόγιακας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Τους Υπουργούς: Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αύξηση του κόστους παραγωγής από την Κυβέρνηση – δράσεις για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με το άρθρο 15, (παράγραφος 3) της οδηγίας 2003/96/ΕΚ, «Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία».

Πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, ανταγωνιστικά στους πρωτοαναφερόμενους τομείς, εκμεταλλεύονται την παραπάνω οδηγία, παρέχοντας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους φτηνή ενέργεια και ειδικότερα αγροτικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, παρέχοντας ταυτόχρονα προϊόντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα Ελληνικά.

Αντίθετα, αυτό που ισχύει για τους Έλληνες παραγωγούς, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είναι η αύξηση από 1/10/2015 του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 € στα 200€ ανά χιλιόλιτρο ενώ από 1/10/2016 ο συγκεκριμένος ΕΦΚ θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης στα 330€ το χιλιόλιτρο. Οι τιμές αυτές είναι εξόφθαλμα υψηλές σε σχέση με τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που προβλέπονται από την ΕΕ και σύμφωνα με την ίδια οδηγία (Παράρτημα Ι, Πίνακας Β’) ανέρχεται στα 21€ ανά χιλιόλιτρο. Άρα, επιβάλλεται στους Έλληνες παραγωγούς μια επιβάρυνση της τάξης των 309 € ανά χιλιόλιτρο. Δεδομένης λοιπόν της αύξησης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, οι παραγωγοί μας υπεισέρχονται δεινή θέση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

· Σε ποιες δράσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των προαναφερόμενων επιβαρυντικών παραγόντων και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών;

· Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά της Κυβέρνησης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Στύλιος

Χρήστος Μπουκώρος

Σίμος Κεδίκογλου

Μαρία Αντωνίου

Κώστας Καραμανλής του Αχχιλέα

Δημήτρης Κυριαζίδης

Γεώργιος Βαγιωνάς

Ιωάννης Ανδριανός

Απόστολος Βεσυρόπουλος

Στέργιος Γιαννάκης

Βασίλειος Γιόγιακας

Γεώργιος Γεωργαντάς

Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Κωνσταντίνος Σκρέκας

Κωνσταντίνος ΒλάσηςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese