Ποινή κάθειρξης εννέα χρόνων επιβλήθηκε στον αρχηγό του κόμματος «Πρωτοβουλία Πολιτών- Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» (SDP), Όλιβερ Ιβάνοβιτς, που εκπροσωπεί τους Σέρβους του Κοσόβου. Ο θεωρούμενος ηγέτης των…

 

Σέρβων του Κοσόβου καταδικάστηκε από το διεθνές δικαστήριο της EULEX στην Μίτροβιτσα, για εγκλήματα πολέμου.

Το δικαστήριο, μετά από δίκη που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, έκρινε ένοχο τον Ιβάνοβιτς για τον θάνατο τεσσάρων πολιτών αλβανικής εθνότητας τον Απρίλιο του 1999, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς ως αρχηγός παραστρατιωτικής ομάδας συμμετείχε σε εθνικές εκκαθαρίσεις στην νότια Μιτρόβιτσα και άμεσα ευθύνεται για την εκτέλεση τεσσάρων αμάχων Αλβανών σε οδόφραγμα που είχε στήσει στην πόλη. Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014 μαζί με άλλα τέσσερα άτομα για συμμετοχή σε εθνικές εκκαθαρίσεις και εγκλήματα πολέμου.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς χαρακτήρισε σκανδαλώδη την καταδίκη του Ιβάνοβιτς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε με πολιτικά κριτήρια και όχι νομικά. Ο Τζούριτς εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese