Καταπέλτης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν το πόρισμα της βρετανικής έκθεσης για τη δολοφονία του Ρώσου κατασκόπου…
Alexander Litvinenko. Η δολοφονία του με ραδιενεργό πολώνιο “πιθανότατα”, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο.
“Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν. Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο”, αναφέρει στα συμεράσματα της έρευνας ο σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου. “Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο”, αναφέρεται στην έκθεση. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Dmitry Kovtun και Andrei Lugovoi Dmitry Kovtun και Andrei Lugovoi
Ο πρώην κατάσκοπος της KGB είχε καταφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000 και πέθανε έξι χρόνια αργότερα. Είχαν δηλητηριάσει το τσάι του. Η μακροχρόνια έρευνα για τον θάνατο του Alexander Litvinenko εμπλέκει τον Ρώσο πρόεδρο, σημειώνοντας πως έδωσε την έγκρισή του.

Ο Andrey Lugovoy, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον Ρώσο κατάσκοπο με τον Dmitry Kovtun, αποκάλεσε παράλογα τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης. “Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου”, δήλωσε ο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας του FSB. Είναι πλέον βουλευτής και χαίρει ασυλίας. Η δολοφονία του, όπως εικάζεται στην έκθεση των 328 σελίδων, σχεδιάστηκε δύο χρόνια πριν από την εκτέλεσή της. Θεωρούσαν τον Alexander Litvinenko προδότη.

Η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της βρετανικής δικαστικής έρευνας. “Είμαι πολύ ικανοποιημένη που τα λόγια του συζύγου μου από το νεκροκρέβατο, όταν κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδείχτηκαν από αγγλικό δικαστήριο”, σημείωσε η χήρα του Ρώσου κατασκόπου Marina.

“Ένας Βρετανός πολίτης σκοτώθηκε στους δρόμους του Λονδίνου με πολώνιο. Ήταν μια επίθεση στην καρδιά της Βρετανίας, τις αξίες και την κοινωνία μας. Απευθύνω έκκληση για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στην ΕΕ, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και συντονισμένη δράση για να ασχοληθούμε με αυτούς που διέπραξαν αυτή τη σατανική δολοφονία. Ζήτησα έναν νέο Magnitsky Law για να βεβαιωθούμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα λογοδοτήσουν για ό,τι έκαναν”, σημείωσε ο Tim Farron με ανακοίνωσή του μετά την έκδοση του πορίσματος.

Η δολοφονία του Alexander Litvinenko συγκλόνισε τον κόσμο. Είχαν ρίξει δηλητήριο στο τσάι του. Η υπόθεση του Ρώσου κατασκόπου επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την έκθεση των αρχών από το Λονδίνο.

Ο πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που εξελίχθηκε σε αντιφρονούντα, πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου τον Νοέμβριο 2006 από τις συνέπειες δηλητηρίασης με ραδιενεργή ουσία του Ρώσους πράκτορες Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν. Υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα” ότι οι δύο πράκτορες ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του FSB, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του ανώτατου δικαστή σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Ο Λιτβινιένκο, 43 ετών, σφοδρός επικριτής του Πούτιν, που είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία έξι χρόνια πριν από τη δολοφονία του, πέθανε αφού ήπιε πράσινο τσάι στο οποίο είχε προστεθεί ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

“Πόλεμος” Βρετανίας – Ρωσίας για τη δολοφονία

 Η βρετανική αστυνομία ζήτησε την έκδοση των Ρώσων Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, δύο πρώην πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για να δικασθούν για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο. “Υπάρχουν εντάλματα σύλληψης που εξακολουθούν να ισχύουν κατά των Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν για τον φόνο αυτόν. Ο στόχος μας παραμένει να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης”, αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στα αιτήματα έκδοσης που εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει η Μόσχα.

“Αυτός δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς, ακόμη λιγότερο για μία χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” σχολίασε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας για τον θάνατο του Λιτβινιένκο, που περιγράφουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ως πιθανό υπεύθυνο.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε επίσης τη βαθιά αναστάτωση της βρετανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι το ρωσικό κράτος είναι πιθανόν αναμεμειγμένο στην δολοφονία του Λιτβινιένκο, υπενθύμισε ότι τα εντάλματα σύλληψης κατά των δύο βασικών υπόπτων βρίσκονται σε ισχύ και ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δύο πρώην Ρώσων πρακτόρων, ύποπτων ως εκτελεστών, του σημερινού βουλευτή Αντρέι Λουγκοβόι και του επιχειρηματία Ντμίτρι Κοβτούν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

“Λυπούμεθα που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων. Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάστηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο”, είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας “πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese