Το παρασκήνιο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζο Μπάιντεν μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτοντας ότι έγιναν δύο ερωτήσεις από δημοσιογράφους προς τον έλληνα πρωθυπουργό, στις οποίες δεν έδωσε καμία απάντηση,…

 

παρά έμεινε σιωπηλός.

Αναλυτικά τα όσα περιγράφει ο ανταποκριτής του Mega στο ιστολόγιό του:

«Στις 1.40 μ.μ. της Τετάρτης, οι δημοσιογράφοι προσήλθαν στο δωμάτιο όπου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Έφτασαν τη στιγμή που θα ξεκινούσε η συνάντηση, οπότε δόθηκε η «εντολή» στους φωτογράφους και στους κάμεραμεν να κάνουν τη δουλειά τους και να φύγουν.

Οι δύο ηγέτες πόζαραν, αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, οπότε κάποιος είπε στον κ. Μπάιντεν να κινηθεί προς τα αριστερά, κάτι που έκανε με ιδιαίτερη ευκολία, όπως είπε, υπονοώντας -για τους μη γνωρίζοντες τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα- ότι δεν είναι Ρεπουμπλικάνος, άρα ούτε δεξιός.

Τη στιγμή που ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν, ο συνάδελφος του περιοδικού Atlantic, Steve Clemons ρώτησε τον κ. Τσίπρα, αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι, έχουν «κλειδώσει» την Ελλάδα μέσα σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν απάντησε -ίσως να μην κατάλαβε την ερώτηση.

Παρενέβη ο κ. Μπάιντεν και ζήτησε από τον δημοσιογράφο Clemons να ρωτήσει τον κ. Τσίπρα «εάν του αρέσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος». Ο Αμερικανός συνάδελφος υπέβαλε την ερώτηση, αλλά ο κ. Τσίπρας παρέμεινε σιωπηλός -ίσως να μην κατάλαβε ούτε αυτή την ερώτηση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη συνάντηση των κ. κ. Μπάιντεν και Τσίπρα, έλαβαν μέρος οι εξής συνεργάτες τους:

Από την αμερικανική πλευρά:

Victoria Nuland, Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs

Colin Kahl, National Security Advisor

Amos Hochstein, Envoy and Coordinator for International Energy Affairs

Mark Schapiro, NSC Country Director for Turkey, Cyprus, and Greece

Anna Makanju

Kate Bedingfield

Από την ελληνική πλευρά:

Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας

Αλέξανδρος Αλεξανδρής, μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γενεύης

Δημήτρης Λιάκος, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού

Ευάγγελος Καλπαδάκης, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού

Δανάη Μπαντογιάννη, ειδική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις και τα διεθνή ΜΜΕ»English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese